Είτε έχετε άσθμα είτε όχι, πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με τα πιο κοινά συμπτώματά του, τα οποία περιλαμβάνουν έλλειψη αναπνοής, σφίξιμο στο στήθος, βήχα και συριγμό (ένας ήχος σαν σφύριγμα που παράγεται κατά την αναπνοή λόγω σε απόφραξη στους αεραγωγούς). Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ενώ Οι ενήλικες μπορεί επίσης να έχουν άσθμα, αυτή η πνευμονοπάθεια είναι πιο συχνή στα παιδιά και τείνει να τα επηρεάζει στην πνευμονοπάθεια. Στην πραγματικότητα, όταν κάποιος έχει άσθμα, θα το έχει πάντα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουν πάντα κρίσεις άσθματος, καθώς αυτές συμβαίνουν μόνο όταν κάτι το πυροδοτεί.
Σύμφωνα με το American Lung Association, υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες ενεργοποίησης που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος και η μείωση ή η αποφυγή τους μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά να το διαχειριστείτε. Οι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν το άσθμα περιλαμβάνουν ιατρικές καταστάσεις όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού ή παλινδρόμηση οξέος. φάρμακα όπως ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως καπνός, γύρη, ατμοσφαιρική ρύπανση, χαμηλές θερμοκρασίες ή ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας. κοινά κατοικίδια ή ζώα με γούνα ή φτερά όπως πουλιά, γάτες, σκύλους ή χάμστερ. παράσιτα? καλούπια? άσκηση; στρες; και έντονες οσμές.
Επιπλέον, αυτό που τρώτε μπορεί επίσης να επηρεάσει αυτήν την κατάσταση, καθώς ορισμένες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος ενώ άλλες μπορεί να τα επιδεινώσουν ή να τα εντείνουν. Ακολουθούν ορισμένες κοινές τροφές που πρέπει να τρώτε (και κάποιες που πρέπει να αποφεύγετε) εάν έχετε άσθμα.
Τρώτε: Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ευκολότερος και πιο νόστιμος τρόπος για να προσθέσετε περισσότερα αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας. Η κατανάλωση τους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες, μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών που διευκολύνει την εμφάνιση πολλαπλών χρόνιων ασθενειών (μέσω του στόχου Ιατρικές ειδήσεις σήμερα).
Σύμφωνα με μια κριτική 2017 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, δεδομένου ότι το άσθμα είναι μια φλεγμονώδης νόσος, το οξειδωτικό στρες παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξή του ενεργοποιώντας συνεχώς τα φλεγμονώδη κύτταρα των αεραγωγών. Επιπλέον, το οξειδωτικό στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των αεραγωγών προκαλώντας βρογχική υπερ-ανταπόκριση (BHR), μια κατάσταση που οδηγεί σε εύκολα πυροδοτούμενους βρογχόσπασμους – τη σύσπαση των μικρών αεραγωγών στους πνεύμονές σας – που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.
Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή των αεραγωγών με δέσμευση ελεύθερων ριζών και προστασία των αεραγωγών από οξειδωτική βλάβη. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές αυτών των ευεργετικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και E, της βήτα-καροτίνης και πολλαπλών φαινολικών ενώσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, οι δίαιτες με χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνδέονται με μεγαλύτερη ανάπτυξη αλλεργικών ασθενειών και πιο σοβαρές κρίσεις άσθματος. Έτσι, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής γεμάτη με αυτά τα πολύχρωμα τρόφιμα μπορεί να είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη.
Αποφύγετε: Γαλακτοκομικά
Μεταξύ των τροφών που μπορεί να είναι προβληματικές για άτομα με άσθμα, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ένα αρκετά αμφιλεγόμενο θέμα.
Ορισμένες πηγές εξηγούν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν θα προκαλέσουν ή θα επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματός σας εκτός εάν έχετε άσθμα και αλλεργία στα γαλακτοκομικά, τα οποία συχνά συνυπάρχουν και μοιράζονται πολλαπλά συμπτώματα όπως συριγμό, βήχα και δύσπνοια ( μέσω Healthline). Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews μοιράζεται πολυάριθμες μελέτες που βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της συχνής πρόσληψης γαλακτοκομικών και των πιθανοτήτων εμφάνισης άσθματος ή πρόκλησης συμπτωμάτων άσθματος — αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ως επί το πλείστον, ήταν σχετικά μικρές μελέτες.
Σύμφωνα με την ανασκόπηση, αν και είναι άγνωστο γιατί το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επηρεάσουν τα συμπτώματα του άσθματος, υπάρχει υποψία σύνδεσης μεταξύ της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και των υψηλότερων συγκεντρώσεων προφλεγμονωδών δεικτών. Επιπλέον, μία από τις μελέτες ανέφερε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τυριού και της βρογχικής υπερ-ανταπόκρισης (BHR), η οποία θεωρείται χαρακτηριστικό της νόσου. Εάν επιλέξετε να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά, δοκιμάστε να τα αντικαταστήσετε με προϊόντα με βάση τη σόγια, το αμύγδαλο, την καρύδα ή τη βρώμη. Επίσης, φροντίστε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D για να αποφύγετε τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.
Τρώτε: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε
Δεδομένου ότι οι πνεύμονες είναι πολύ εκτεθειμένοι σε περιβαλλοντικά οξειδωτικά (τα οποία οδηγούν σε υπερβολικό βαθμό σε οξειδωτικό στρες και τις επιβλαβείς επιπτώσεις του στην υγεία των πνευμόνων και το άσθμα), η αποθήκευση αντιοξειδωτικών είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του άσθματος και της βιταμίνης Ε τυχαίνει να είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews, αυτό Η βιταμίνη μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη στις μεμβράνες των ανθρώπινων ιστών που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες και η άλφα-τοκοφερόλη – μια από τις πιο άφθονες μορφές βιταμίνης Ε – έχει θετικά συνδεθεί με τη λειτουργία των πνευμόνων σε άτομα με και χωρίς άσθμα.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, ενήλικες και παιδιά με άσθμα φέρεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα άλφα-τοκοφερόλης στο σύστημά τους και δεδομένου ότι αυτή η μορφή βιταμίνης Ε μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, η αύξησή της μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόληψη και τη βελτίωση του άσθματος. Ωστόσο, το δύσκολο μέρος είναι ότι, ενώ η άλφα-τοκοφερόλη είναι πολύ χρήσιμη, η γάμα-τοκοφερόλη – η δεύτερη πιο άφθονη μορφή βιταμίνης Ε – μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τη λειτουργία των πνευμόνων, σύμφωνα με το μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Free Radical Biology and Medicine.
Ενώ η έρευνα έχει βρει αντιφατικά αποτελέσματα σχετικά με τις επιπτώσεις της βιταμίνης Ε και του άσθματος, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η προσθήκη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε στη διατροφή σας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην αποφυγή έξαρσης. Σε αυτήν την περίπτωση, ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα έλαια ελιάς και canola, τα φυλλώδη πράσινα, το κρέας και τα εμπλουτισμένα δημητριακά (μέσω του Mayo Clinic).
Αποφύγετε: Φαστ φουντ
Δεν είναι μυστικό ότι τα fast food δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή, ωστόσο ποιος θα πίστευε ότι συνδέονται άμεσα με την αυξημένη σοβαρότητα του άσθματος; Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Respirology, εκτός από που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία – που είναι δύο ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για το άσθμα – τα fast food, και πιο συγκεκριμένα τα χάμπουργκερ, συνδέθηκαν με σοβαρό άσθμα με τρόπο δοσοεξαρτώμενο, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερο τα τρώτε, τόσο χειρότερα θα είναι τα συμπτώματά σας.
Η ανασκόπηση εξηγεί ότι τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επιδεινώνουν τη φλεγμονή των αεραγωγών στο άσθμα. Δηλώνει επίσης ότι οι υψηλές προσλήψεις κορεσμένων λιπαρών οξέων – που υπάρχουν σε αφθονία στα fast food – οδηγούν στην απελευθέρωση ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή και, ως εκ τούτου, συμβάλλουν στη χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών. Επιπλέον, η ανασκόπηση επισημαίνει ότι η κατανάλωση φαστ φουντ μειώνει την πρόσληψη πιο υγιεινών τροφών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία στην πραγματικότητα έχουν προστατευτική επίδραση στο άσθμα και τα συμπτώματά του λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων τους.
Ομοίως, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Respirology διαπίστωσε ότι άτομα με σοβαρή Το άσθμα είχε υψηλότερη συνολική πρόσληψη λίπους και ότι για κάθε 10 γραμμάρια λίπους που καταναλώνονταν, η πιθανότητα σοβαρού επίμονου άσθματος αυξανόταν κατά 48%. Επομένως, εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής σας, η μείωση της πρόσληψης γρήγορου φαγητού θα βελτιώσει και την ποιότητα ζωής σας.
Τρώτε: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
Ενδέχεται ήδη να λαμβάνετε βιταμίνη C όποτε αισθάνεστε κάτω από τον καιρό. Το καλό είναι ότι σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση των αγαπημένων σας τροφών πλούσια σε βιταμίνη C μπορεί να έχει επιπλέον οφέλη.
Σε μια αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσουν στα συμπτώματα του άσθματός σας με πολλούς τρόπους. Για αρχή, υποστηρίζει την ενυδάτωση των επιφανειών των αεραγωγών, γεγονός που διευκολύνει την αναπνοή. Επιπλέον, με τη δέσμευση και τη μείωση των ελεύθερων ριζών, η βιταμίνη C βοηθά στην πρόληψη των βλαβερών επιπτώσεων του οξειδωτικού στρες, που είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα του άσθματος.
Ευτυχώς, η βιταμίνη C υπάρχει σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έτσι, αν θέλετε να αλλάξετε τα τυπικά εσπεριδοειδή σας για άλλα εξίσου νόστιμα, πλούσια σε βιταμίνη C τροφές, δοκιμάστε να προσθέσετε τα ακόλουθα στη λίστα σας την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια: πιπεριές, χυμός ντομάτας, φράουλες, παπάγια, μπρόκολο, ανανά, λαχανάκια Βρυξελλών, ακτινίδιο, μάνγκο, πεπόνι, λάχανο, πατάτες, σπανάκι και κουνουπίδι (μέσω του στόχου Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας).
Αποφύγετε: ζαχαρούχα ποτά
Από ενεργειακά ποτά μέχρι γλυκό τσάι, αναψυκτικά και χυμούς φρούτων, τα ζαχαρούχα ποτά περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων υψηλής κατανάλωσης για ενήλικες και παιδιά. Δυστυχώς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα για το άσθμα, πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών με το παιδικό άσθμα. Στην πραγματικότητα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες τρέχοντος άσθματος ήταν διπλάσιες σε παιδιά που κατανάλωναν περισσότερες από 500 θερμίδες από ζαχαρούχα ποτά σε σύγκριση με εκείνα που ανέφεραν ότι δεν πρόσληψη ροφημάτων με ζάχαρη, ανεξάρτητα από το βάρος τους.
Η μελέτη απαριθμεί δύο πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματα. Πρώτον, αναφέρει ότι συντηρητικά που χρησιμοποιείται σε αυτά τα ποτά για την πρόληψη της αλλοίωσης (όπως το βενζοϊκό νάτριο ή το βενζοϊκό κάλιο) μπορεί να προκαλέσει συριγμό και είναι γνωστό ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα άσθματος. Δεύτερον, εξηγεί ότι οι υψηλές ποσότητες σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη που χρησιμοποιούνται στα ζαχαρούχα ποτά μπορεί να προάγουν τη φλεγμονή και να προκαλέσουν υπερβολική παραγωγή βλέννας στους αεραγωγούς, προκαλώντας κρίσεις άσθματος.
Είναι ενδιαφέρον ότι μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition βρήκε παρόμοια αποτελέσματα προσδιορίζοντας ότι η αυξημένη πρόσληψη ροφημάτων σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο άσθματος στα παιδιά. Έτσι, η εναλλαγή των ζαχαρούχων ροφημάτων με ροφήματα χωρίς ζάχαρη, όπως το αρωματισμένο νερό ή τα αφεψήματα από βότανα, μπορεί να είναι μια καλύτερη λύση για να σβήσετε τη δίψα σας.
Τρώτε: Δημητριακά ολικής αλέσεως
Δομικά μιλώντας, οι κόκκοι αποτελούνται από έναν εσωτερικό σπόρο που ονομάζεται φύτρο, έναν πυρήνα που ονομάζεται ενδοσπέρμιο και ένα εξωτερικό στρώμα που ονομάζεται πίτουρο (μέσω του Harvard T.H. Chan School of Public Health). Σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα οποία αφαιρούνται από το φύτρο και το πίτουρο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν ολόκληρο το πακέτο, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, τόσο το πίτουρο όσο και το φύτρο φιλοξενούν αρκετές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, και το πίτουρο είναι επίσης μια πλούσια πηγή διαιτητικών ινών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τόσο τα αντιοξειδωτικά όσο και οι φυτικές ίνες μπορεί να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος.
Μια ανασκόπηση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews εξηγεί ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνουν τις προφλεγμονώδεις ενώσεις, οδηγώντας σε βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων. Τόσο η κριτική, όσο και μια άλλη μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Το περιοδικό Annals of the American Thoracic Society, αναφέρει ότι όπως τα αντιοξειδωτικά, οι φυτικές ίνες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος, καθώς και τα συμπτώματά του (συριγμός, βήχας και υπερβολική παραγωγή φλέγματος). Επομένως, προσπαθήστε να αλλάξετε το εκλεπτυσμένο ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι ή τη βρώμη σας για τις εκδοχές τους ολικής αλέσεως ή προσθέστε λίγη κινόα, σπέλτ ή κεχρί στο μενού σας την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι θέλετε να έχετε ένα θρεπτικό γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες.
Αποφύγετε: Συνήθη τροφικά αλλεργιογόνα
Εάν έχετε τροφική αλλεργία, πιθανότατα αποφεύγετε ήδη να τρώτε ορισμένα τρόφιμα για να αποτρέψετε αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, ίσως θελήσετε επίσης να τα αποφύγετε για να αποτρέψετε μια κρίση άσθματος, καθώς τα κοινά τροφικά αλλεργιογόνα (πρωτεΐνες σε τρόφιμα που το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα αναγνωρίζει ως επιβλαβείς) μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως πυροδοτητές άσθματος, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Πνευμονικός Σύλλογος.
Ενώ η ακριβής εξήγηση του γιατί τα τροφικά αλλεργιογόνα προκαλούν συμπτώματα άσθματος είναι ακόμα άγνωστη, ένα χαρτί που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Pediatrics μοιράζεται τη θεωρία ότι σωματίδια προβληματικών τροφών μπορούν να εισπνευστούν στους αεραγωγούς, προκαλώντας φλεγμονή των πνευμονικών κυττάρων και με αποτέλεσμα δυσκολία στην αναπνοή και άλλα αναπνευστικά συμπτώματα — μια θεωρία που αναφέρεται σε πολλές επιστημονικές μελέτες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια αξιολόγηση 2018 στο Τρέχον Επιλογές θεραπείας στην Αλλεργία, αντιδράσεις σε αερομεταφερόμενα τροφικά αλλεργιογόνα αναφέρθηκαν μεταξύ των επιβατών μιας εμπορικής πτήσης, στην οποία 41 από τα 471 άτομα με γνωστή αλλεργία σε φιστίκια, ξηρούς καρπούς ή σπόρους ανέφεραν ότι είχαν πονόλαιμο ή συριγμό μετά την εισπνοή του τροφικού αλλεργιογόνου. /p>
Επιπλέον, όχι μόνο η τροφική αλλεργία είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη άσθματος, αλλά το άσθμα είναι επίσης παράγοντας κινδύνου για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις όπως η αναφυλαξία, μια δυνητικά θανατηφόρα αντίδραση που μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αέρα στους πνεύμονες λόγω υπερβολικής διόγκωσης του λαιμός ή γλώσσα. Επομένως, για να παραμείνετε ασφαλείς, αποφύγετε να καταναλώνετε γάλα, αυγά, φιστίκια, ξηρούς καρπούς, οστρακοειδή, σιτάρι, σόγια και ψάρια, τα οποία είναι τα οκτώ πιο κοινά τροφικά αλλεργιογόνα (μέσω Υγεία).
Τρώτε: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D
Η βιταμίνη D έχει κερδίσει αρκετή προσοχή πρόσφατα για το ρόλο της στην υγεία του ανοσοποιητικού. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ερευνητές κατευθύνουν σιγά σιγά τις έρευνές τους προς την επίδραση της βιταμίνης σε φλεγμονώδεις ασθένειες όπως το άσθμα.
Σε μια μελέτη του 2022 στο Nutrients, τα στοιχεία έχουν βρει μια σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και της ανάπτυξης συριγμού και άσθματος στην παιδική ηλικία. Επιπλέον, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με εξασθενημένη πνευμονική λειτουργία και μειωμένη ανταπόκριση στα γλυκοκορτικοειδή – τον κύριο τύπο φαρμακευτικής θεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άσθματος. Αυτό σημαίνει ότι η απλή αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι τρέχουσες θεραπείες.
Για να κατανοήσετε καλύτερα πώς σχετίζονται η βιταμίνη D και το άσθμα, μια 2018 Η μελέτη στο Postepy Dermatologii I Alergologii εξηγεί ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επηρεάζουν την ανάπτυξη των πνευμόνων στη μήτρα — γι’ αυτό ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ακόμη και τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, οι ελλείψεις στη βιταμίνη φαίνεται να επηρεάζουν επίσης τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντίθετα, τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D φαίνεται να αλλάζουν την ανοσολογική απόκριση από προφλεγμονώδη σε λιγότερο αντιδραστική, μειώνοντας τη σοβαρότητα του άσθματος. Επιπλέον, η βιταμίνη D αναστέλλει την παραγωγή φλεγμονωδών ουσιών που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του άσθματος. Επομένως, για να βελτιώσετε τον έλεγχο του άσθματος και να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις, φροντίστε να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, οι οποίες περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος, σκουμπρί και πέστροφα, καθώς και ιχθυέλαιο (μέσω τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας).
Αποφύγετε: αλλαντικά
Τα αλλαντικά (γνωστά και ως ντελικατέσεν ή επεξεργασμένα κρέατα) είναι κρέατα που έχουν υποστεί επεξεργασία με αλάτισμα, ωρίμανση, κάπνισμα, ξήρανση ή κονσερβοποίηση για να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους και να διατηρηθεί η γεύση τους. Μερικά κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν λουκάνικα, ζαμπόν, αλλαντικό μπέικον, αποξηραμένο ή καπνιστό κρέας και μοσχαρίσιο κρέας (μέσω Γραμμή υγείας). Ωστόσο, ενώ μπορεί να φαίνονται σαν ένας πρακτικός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης, έχουν μια μεγάλη προειδοποίηση: η πρόσληψή τους έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, καθώς και η θνησιμότητα. σύμφωνα με τον Frank B. Hu, MD, Ph.D., Καθηγητή Διατροφής και Επιδημιολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health (μέσω Ειδήσεις NBC).
Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η πρόσληψή τους μπορεί επίσης να σχετίζεται με επιδείνωση των συμπτωμάτων άσθματος. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Thorax, καταναλώνοντας περισσότερες από τέσσερις μερίδες αλλαντικά ανά εβδομάδα οδήγησαν σε αυξημένα συμπτώματα άσθματος. Οι δυσμενείς επιπτώσεις τους αποδίδονταν σε μια υψηλότερη συνολική φλεγμονώδη κατάσταση που προκαλείται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι, ανθυγιεινά λίπη και νιτρώδη – ένα κοινό συντηρητικό τροφίμων – που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες. Εάν βασίζεστε συχνά σε αλλαντικά για ευκολία, δοκιμάστε να τα ανταλλάξετε με πιο υγιεινές επιλογές, όπως κονσέρβα τόνου, σολομού ή κοτόπουλου, που είναι υπέροχα για να τα απολαύσετε εν κινήσει.
Τρώτε: Πρεβιοτικά
Τα πρεβιοτικά είναι μη εύπεπτες ίνες από πηγές πλούσιες σε υδατάνθρακες που λειτουργούν ως τροφή για τα φιλικά βακτήρια του εντέρου σας (γνωστά και ως μικροβίωμα του εντέρου σας). Μεταξύ των πολλαπλών πλεονεκτημάτων τους, συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου (ανά Ιατρικές ειδήσεις σήμερα ). Ωστόσο, αυτό που είναι ενδιαφέρον για τα πρεβιοτικά και τη μικροχλωρίδα του εντέρου είναι ότι φαίνεται να σχετίζονται με το άσθμα. Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα με άσθμα φαίνεται να έχουν διαφορετικό μικροβίωμα σε σύγκριση με τα μη ασθματικά άτομα. Επίσης, μια χαμηλή μικροβιακή ποικιλότητα στην πρώιμη ζωή φαίνεται να συνδέεται με το άσθμα αργότερα (μέσω της Διεθνούς Ένωσης Προβιοτικών ).
Η σχέση μεταξύ του εντέρου και της αναπνευστικής υγείας είναι γνωστή ως άξονας εντέρου-πνεύμονα και υποδηλώνει ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει ένα υγιές έντερο στο ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να επηρεάζουν τις αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με αναθεώρηση που δημοσιεύτηκε στο Cellular Microbiology. Επιπλέον, σύμφωνα με το ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στα Annals of the American Thoracic Society, τα πρεβιοτικά και τα υποπροϊόντα τους — συγκεκριμένα, λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs) — μπορεί προσφέρουν προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της ανάπτυξης αλλεργικής φλεγμονής των αεραγωγών. Επιπλέον, η ανασκόπηση εξηγεί ότι η αύξηση των SCFAs μπορεί να βοηθήσει στην τροποποίηση της βακτηριακής σύνθεσης του εντέρου, η οποία έχει συνδεθεί με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης άσθματος στους ανθρώπους. Ευτυχώς, μπορείτε εύκολα να προσθέσετε πρεβιοτικά στη διατροφή σας τρώγοντας μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως μήλα, μπανάνες, όσπρια, βρώμη, σπαράγγια και κρεμμύδια (μέσω WebMD).
Αποφύγετε: Ανθρακούχα ποτά
Για ορισμένους, η αφρώδης υφή των ανθρακούχων ποτών τα κάνει πιο ελκυστικά από το να πίνουν νερό για να παραμείνουν ενυδατωμένα. Τούτου λεχθέντος, μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών κάθε μέρα μπορεί να έχει κάποιες λιγότερο από ευχάριστες επιπτώσεις στον οργανισμό — γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με άσθμα.
Σύμφωνα με την American Lung Association, τα τρόφιμα που προκαλούν αέρια ή φούσκωμα, όπως τα ανθρακούχα ποτά, μπορούν να δυσκολέψουν την αναπνοή, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφίξιμο στο στήθος και να προκαλέσει κρίσεις άσθματος. Επιπλέον, τα ανθρακούχα ποτά μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής και, μαζί με αυτό, τον κίνδυνο άσθματος, όπως εξηγεί ο Dr. Jorge M. Mercado, MD., Associate Section Chief of Pulmonary, Critical Care & Sleep Medicine στο NYU Langone Hospital (μέσω Livestrong).
Επομένως, ανεξάρτητα από το πόσο αναζωογονητικά μπορεί να είναι, ίσως θελήσετε να αποφύγετε να πίνετε αναψυκτικά, σάλτσες και αφρώδη νερά και επιμείνετε στα μη ανθρακούχα ποτά εάν έχετε άσθμα.
Τρώτε: Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι κυρίως γνωστά για τον στόχο τους ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς. Αυτά περιλαμβάνουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων (και θανάτου σε άτομα με καρδιακή νόσο), χαμηλότερη πιθανότητα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (για άτομα με ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό) ή θρόμβων αίματος και μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι μπορούν επίσης να είναι ισχυροί σύμμαχοι στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Κλινική Διατροφή, οι υψηλότερες προσλήψεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερη συχνότητα άσθματος μακροπρόθεσμα στους Αμερικανούς ενήλικες.
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Allergology International , δεδομένου ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά, προσφέρουν προστατευτική δράση σε φλεγμονώδεις ασθένειες όπως το άσθμα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη της νόσου. Επειδή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν κυρίως στα λιπαρά ψάρια, δοκιμάστε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας άγριο σολομό, σκουμπρί, ρέγγα, γαύρο ή τόνο (μέσω του Cleveland Clinic).
Αποφύγετε: Θειώδη
Τα θειώδη άλατα είναι ενώσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως ως συντηρητικά σε τρόφιμα και ποτά για την πρόληψη του αποχρωματισμού και την παράταση της διάρκειας ζωής τους. Ωστόσο, ενώ είναι σχεδόν αβλαβή για μη ασθματικά άτομα, τα άτομα με άσθμα έχουν 1-2,5% πιθανότητα να είναι ευαίσθητα σε αυτά, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ήπια έως σοβαρά συμπτώματα άσθματος που κυμαίνονται από συριγμό έως αναφυλαξία (σύμφωνα με το Κλινική Κλίβελαντ).
Η American Lung Association εξηγεί ότι τα άτομα με άσθμα πρέπει να αποφεύγουν τα θειώδη -πλούσιες τροφές όπως αποξηραμένα φρούτα, τουρσί, γαρίδες, κεράσια μαρασκίνο, εμφιαλωμένο χυμό λεμονιού ή λάιμ και αλκοολούχα ποτά —δηλαδή κόκκινο κρασί— για την αποφυγή ανεπιθύμητων αντιδράσεων. Επιπλέον, η κλινική του Κλίβελαντ συνιστά επίσης τον έλεγχο των διατροφικών ετικετών για συστατικά που περιέχουν θειώδη όπως διοξείδιο του θείου, όξινο θειώδες ή μεταδιθειώδες κάλιο και θειώδες, όξινο θειώδες ή μεταδιθειώδες νάτριο.
Μια διαβούλευση με έναν επαγγελματία υγείας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν έχετε ή όχι αλλεργία ή ευαισθησία στα θειώδη (με βάση ορισμένες πτυχές του άσθματός σας καθώς και το ιατρικό ιστορικό σας).