Οι ημικρανίες είναι πολύπλοκες και το Το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού (NINDS) εξηγεί ότι προκύπτουν από «νευρολογικές ανωμαλίες που προκαλούνται από γενετικές μεταλλάξεις στην εργασία στον εγκέφαλο». Οι ημικρανίες είναι διαφορετικές για τον καθένα, αλλά οι περισσότεροι πόνοι ημικρανίας είναι σοβαροί και μερικές φορές μπορεί να είναι αφόρητοι, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία. Οι ημικρανίες διαφέρουν από τους τυπικούς πονοκεφάλους επειδή το άτομο μπορεί να είναι ευαίσθητο στο φως ή στον ήχο και ο πόνος μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες ή μέρες. Ο πόνος επιδεινώνεται επίσης όταν εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες.
Δρ Sara Crystal, Ιατρική Διευθύντρια για το Cove, μια πλατφόρμα που συνδυάζει τη διάγνωση, την εξατομικευμένη και την προσιτή οι θεραπευτικές λύσεις και η συνεχής διαχείριση της κατάστασης για τους πάσχοντες από ημικρανία, εξηγεί στο Health Digest ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανίες. «Η ημικρανία είναι μια πολύ κοινή διαταραχή — το 12% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ και το 18% των γυναικών πάσχουν από αυτές», λέει η Δρ. Κρίσταλ. «Είναι περίπου τρεις φορές πιο συχνό στις γυναίκες». Λέει επίσης ότι περίπου το 25% όσων έχουν ημικρανίες βιώνουν μια αύρα, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από φώτα που αναβοσβήνουν ή περίεργα γεωμετρικά σχήματα έως ίλιγγο πριν ή κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας. Ευτυχώς, ο Δρ. Κρίσταλ αποκαλύπτει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να είναι ένα βασικό βήμα για την πρόληψη των κρίσεων ημικρανίας.
Οι επιπτώσεις της δίαιτας στις ημικρανίες
Ο Δρ Crystal δηλώνει ότι οι διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα εμφάνισης ημικρανιών. «Η παράλειψη γευμάτων, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων ή ακόμη και η κατανάλωση συγκεκριμένων πρόσθετων τροφίμων και χημικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει επιθέσεις, όπως και η αφυδάτωση», σημειώνει. «Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε αρκετές διατροφικές παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ημικρανίας».
Μια τέτοια αλλαγή περιλαμβάνει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. “Μια πρόσφατη μελέτη ανέφερε ότι μια διατροφή υψηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας ημικρανίας”, εξηγεί, επισημαίνοντας ότι για τη μελέτη, η ομάδα που είδε το μεγαλύτερο όφελος αύξησε την πρόσληψη ωμέγα-3 και μείωσε την πρόσληψη ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 περιλαμβάνουν σολομό, σκουμπρί και στρείδια. Ο Δρ Crystal προτείνει ότι εάν δεν μπορείτε να φάτε ψάρι, σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα. «Αποφύγετε τροφές που περιέχουν ηλιέλαιο, καλαμπόκι και σογιέλαια, τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-6», συμβουλεύει.
Συνήθεις διατροφικοί ερεθισμοί για ημικρανίες
Ο Δρ. Η Crystal εξηγεί ότι αλκοόλ είναι ένα κοινό έναυσμα για ημικρανίες. Ονόμασε επίσης την υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης ως έναν άλλο συχνό ένοχο. Για όσους μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε αυτήν, προτείνει να προσπαθήσουν να περιορίσουν την καφεΐνη στα 200 mg καφεΐνης την ημέρα (1–2 φλιτζάνια καφέ). Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. “Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις σε ορισμένους πάσχοντες από ημικρανία”, εξηγεί ο γιατρός.
Μπορεί να χρειαστεί να διαβάσετε τις ετικέτες για να ελέγξετε για άλλα προσβλητικά συστατικά. Ο Δρ Κρίσταλ λέει ότι πρέπει να γνωρίζει τα τρόφιμα που περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία «βρίσκονται συχνά στα αλλαντικά και τα χοτ ντογκ». Η τυραμίνη είναι ένα άλλο πρόσθετο που μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες. Εξηγεί ότι «εμφανίζεται στο κόκκινο κρασί, στα παλαιωμένα τυριά, στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή σε τουρσί, ακόμη και σε υπερώριμα φρούτα». Η ασπαρτάμη, άλλα τεχνητά γλυκαντικά και το γλουταμινικό μονονάτριο είναι επίσης γνωστό ότι προκαλούν ενεργοποίηση σε μερικούς ανθρώπους. «Συγκεκριμένα συστατικά που προκαλούν ή συμβάλλουν στον πόνο στο κεφάλι είναι διαφορετικά για τον καθένα», λέει ο Δρ. Κρίσταλ.
Ημικρανίες και διατροφικές ελλείψεις
Οι ημικρανίες σας μπορεί επίσης να οφείλονται σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. “Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι συχνή σε άτομα με ημικρανία και έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα ημικρανίας. Πολλά άτομα με ημικρανία μπορούν να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρώματος μαγνησίου, αν και μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας εάν έχετε προβλήματα στα νεφρά”, λέει ο Δρ. Κρίσταλ. Λέει ότι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο περιλαμβάνουν “σιτηρά ολικής αλέσεως, σκούρα φυλλώδη λαχανικά, αβοκάντο και ορισμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους”.
Μια άλλη ανεπάρκεια που μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες είναι το βιταμίνη D. Το Medical News Today αναφέρει ότι η βιταμίνη είναι εμπλέκονται σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες, οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν εάν δεν υπάρχει αρκετό θρεπτικό συστατικό. Επιπλέον, η βιταμίνη D βοηθά επίσης το σώμα να απορροφήσει το μαγνήσιο. Η ριβοφλαβίνη, ή βιταμίνη Β2, βοηθά τα μιτοχόνδρια των κυττάρων να παράγουν ενέργεια και ορισμένες έρευνες συνδέουν τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία με τις ημικρανίες. Το συνένζυμο Q10 βοηθά επίσης τα μιτοχόνδρια να κάνουν τη δουλειά τους, επομένως όσοι το συμπληρώσουν μπορεί να δουν μείωση των κρίσεων ημικρανίας.
Τροφές που βοηθούν στην πρόληψη της ημικρανίας
Εκτός από την προσθήκη των σωστών συμπληρωμάτων, μπορεί να αντιμετωπίσετε λιγότερες ημικρανίες εάν τρώτε περισσότερα από τα σωστά είδη τροφών, εξηγεί η Δρ. Κρίσταλ. Επισημαίνει ότι η Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική έχει “δημιουργήσει ένα λίστα με «ασφαλή για τον πόνο τρόφιμα» που «σχεδόν ποτέ δεν συμβάλλουν σε πονοκεφάλους ή άλλες επώδυνες καταστάσεις» και περιλαμβάνουν «ρύζι, μαγειρεμένα πράσινα λαχανικά, μαγειρεμένα πορτοκαλί λαχανικά, μαγειρεμένα κίτρινα λαχανικά, [και] μαγειρεμένα ή αποξηραμένα μη εσπεριδοειδή .”
Επιπλέον, ο Δρ. Κρίσταλ λέει το Association of Migraine Disorders έχει δημιουργήσει μια “εκτενέστερη λίστα με “ασφαλή για την ημικρανία τρόφιμα”, που αποτελείται από τρόφιμα που δεν περιέχουν συντηρητικά, ζύμες, αρωματικές ύλες και άλλα πρόσθετα που ενδεχομένως προκαλούν την ημικρανία.” Healthline σημειώνει ότι ορισμένοι πάσχοντες από ημικρανία βιώνουν ανακούφιση αν ακολουθήσουν τον στόχο κετογονική δίαιτα, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς ορισμένες κετοτροφές μπορεί να είναι πυροδοτητές ημικρανίας και να μιλήσετε πρώτα με έναν γιατρό.