Για τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, η διατροφή είναι πολύ σημαντική. Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο και τη σωστή διαχείριση της νόσου. Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα για τον διαβήτη (μέσω του WebMD). Επειδή η κατάσταση συνήθως χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, συνήθως συνιστάται στους ανθρώπους με διαβήτη να καταναλώνουν τρόφιμα που δεν ενθαρρύνουν τη γρήγορη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Αυτά περιλαμβάνουν λαχανικά, όπως αρακά, ξηροί καρποί, ψάρια και ολικά σιτηρά, σύμφωνα με το WebMD.
Όσον αφορά τα φρούτα, οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να τα καταναλώνουν με ασφάλεια, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Ένα νόστιμο φρούτο που καταναλώνεται παγκοσμίως είναι οι σταφίδες, αλλά είναι καλές οι σταφίδες για τον διαβήτη; Οι σταφίδες συμβάλλουν στην προμήθεια του οργανισμού με μέταλλα, βιταμίνες, υδατάνθρακες και ίνες, σύμφωνα με το MedicalNewsToday. Λόγω αυτών των οφελών, οι άνθρωποι με διαβήτη δεν χρειάζεται απαραιτήτως να τις αποφεύγουν. Ωστόσο, όπως και με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, πρέπει να επιλέγετε φρέσκα προϊόντα και να λαμβάνετε υπόψη το μέγεθος της μερίδας, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, να είστε προσεκτικοί στις αντιδράσεις σας και να τις αναφέρετε σε έναν γιατρό.
Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο και την καλή διαχείριση της νόσου. Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα για τον διαβήτη (μέσω του WebMD). Καθώς η κατάσταση συνήθως χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, συνήθως συνιστάται στα άτομα με διαβήτη να καταναλώνουν τρόφιμα που δεν προκαλούν γρήγορη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Αυτά περιλαμβάνουν λαχανικά, όπως αρακά, ξηρούς καρπούς, ψάρια και ολικά σιτηρά, σύμφωνα με το WebMD.
Οι σταφίδες είναι γεμάτες με μια ποικιλία από υγιεινά θρεπτικά συστατικά. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (μέσω του Healthline). Παρέχουν επίσης άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Κ, Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β6), σύμφωνα με το Healthline. Τα μέταλλα που περιέχονται στις σταφίδες περιλαμβάνουν κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο και μαγνήσιο. Οι σταφίδες είναι επίσης πλούσιες σε ίνες, οι οποίες βρίσκονται στο περίβλημα. Οι ίνες βοηθούν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς βάρους ενώ μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.
Οι σταφίδες περιέχουν επίσης ένα αντιοξειδωτικό ουσία που ονομάζεται ρεσβερατρόλη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biochimica et Biophysica Acta: Molecular Basis of Disease, η ρεσβερατρόλη βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Υποστηρίζει επίσης τον οργανισμό στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που βλάπτουν τα κύτταρα και προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου (μέσω του WebMD). Οι αντιοξειδωτικές και φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στις σταφίδες μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή, την μόλυνση και την ανάπτυξη βακτηριδίων, σύμφωνα με το WebMD.