Αν και η νόσος Αλτσχάιμερ συχνά συνδέεται με άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, αυτός ο σιωπηλός εχθρός της μνήμης μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, καθώς ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 65 ετών αυξάνεται, θα μπορούσαν να υπάρχουν έως και 12,7 εκατομμύρια άτομα άνω των 65 ετών με νόσο Αλτσχάιμερ έως το 2050.
Η έρευνα για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ συνεχίζεται. Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες διερευνούν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας νωρίτερα παρά αργότερα για να υποστηρίξουμε την υγεία του εγκεφάλου, καθώς υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι τα βακτήρια μέσα στο γαστρεντερικό σας σύστημα συνδέονται με τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά σας.
Αλλά τι ακριβώς εννοούν οι ειδικοί σε θέματα υγείας όταν μιλούν για έναν υγιή εγκέφαλο; Ένας υγιής εγκέφαλος είναι κρίσιμος για ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών ικανοτήτων, των βασικών δεξιοτήτων που υποστηρίζουν τη συλλογιστική και τη λογική, την ικανότητα ερμηνείας δεδομένων, το σχηματισμό βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης και τη μάθηση. Η υγεία του εγκεφάλου μάς επιτρέπει επίσης να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματα και να διατηρούμε την ισορροπία, διαχειριζόμενοι την αντίδραση του σώματος στην πίεση, τον πόνο και τη θερμοκρασία. Η υγεία του εγκεφάλου είναι τελικά ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία και υποστηρίζει την ικανότητά μας να είμαστε “παραγωγικοί και χρήσιμοι” κατά τη διάρκεια της ζωής μας, όπως λέει στο Forbes Health η Dr. Lisa Mosconi, διευθύντρια της Κλινικής Πρόληψης του Αλτσχάιμερ στο Weill Cornell Medicine.
Η διαφορά μεταξύ της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας
Το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης κατατάσσει τη νόσο Αλτσχάιμερ ως την έβδομη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των Αμερικανών. Αν και συχνά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια δεν είναι η ίδια ιατρική κατάσταση. Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ των δύο παθήσεων είναι σημαντική, ώστε να έχετε τις καλύτερες γνώσεις για να προχωρήσετε εάν κάποιος γνωστός σας αντιμετωπίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ ή την άνοια.
Υπάρχουν πολλοί τύποι άνοιας, αν και ο καθένας είναι το αποτέλεσμα διαφόρων καταστάσεων που οδηγούν σε βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα επηρεάζοντας αρνητικά τη σκέψη, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα (κατά Alzheimer’s Association). Η μικτή άνοια περιλαμβάνει πολλαπλά συμπτώματα άνοιας και είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας, αντιπροσωπεύοντας το 60% έως 80% των περιπτώσεων. Άλλοι συνηθισμένοι τύποι άνοιας περιλαμβάνουν την άνοια σωματιδίων Lewy, η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση ανώμαλων πρωτεϊνικών εναποθέσεων στον εγκέφαλο που ονομάζονται σωματίδια Lewy- την αγγειακή άνοια, η οποία σχετίζεται με προβλήματα αιμάτωσης του εγκεφάλου- και τη μετωποκροταφική άνοια, η οποία προκαλείται από βλάβη στους μετωπιαίους και κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου.
Αν και η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ μοιράζονται κοινά συμπτώματα, όπως η λήθη πρόσφατων συνομιλιών, η δυσκολία επεξεργασίας πληροφοριών και η δυσκολία ολοκλήρωσης σκέψεων, τα συμπτώματα που σχετίζονται ειδικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ περιλαμβάνουν δυσκολία στη μνήμη πρόσφατων γεγονότων, απάθεια, κατάθλιψη, καχυποψία, σύγχυση, κακή κρίση, συμπεριφορά εκτός χαρακτήρα και προκλήσεις στην εκτέλεση βασικών κινητικών λειτουργιών, σύμφωνα με το Banner Health. Το πρωιμότερο σύμπτωμα είναι συχνά η απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης λόγω της νόσου που επηρεάζει την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση, σύμφωνα με την Ένωση Alzheimer.
Πώς η δίαιτα MIND υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου
Η δίαιτα MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) είναι ένας συνδυασμός δύο υγιεινών διαιτών: της μεσογειακής δίαιτας και της δίαιτας DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), οι οποίες περιλαμβάνουν μια ποικιλία τροφίμων φιλικών προς τον εγκέφαλο (μέσω της Mayo Clinic). Η δίαιτα MIND διπλασιάζει τις φυτικές τροφές, ενώ περιορίζει στο ελάχιστο τα ζωικά προϊόντα και τα κορεσμένα λίπη. Εκτός από τα φυλλώδη λαχανικά και τα μούρα, η δίαιτα MIND περιλαμβάνει άλλα λαχανικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς. Η δίαιτα είναι εύκολο να ακολουθήσετε και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ υποστηρίζει την άποψη ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιλαμβάνονται στη δίαιτα MIND μπορεί να διατηρήσει την υγεία του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα 242.185 μεσήλικων και ηλικιωμένων ενηλίκων σε τρεις μελέτες κοόρτης και μια μετα-ανάλυση. Τα αποτελέσματα από τις μελέτες κοόρτης έδειξαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας μεταξύ των 18.136 συμμετεχόντων που ακολουθούσαν αυστηρά τη δίαιτα MIND. Εν τω μεταξύ, μεταξύ των 224.049 συμμετεχόντων στη μετα-ανάλυση, όσοι ανήκαν στο ανώτερο τρίτο που τηρούσε τη δίαιτα MIND εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας- το κατώτερο τρίτο που ακολουθούσε τη δίαιτα λιγότερο στενά εμφάνισε αυξημένο κίνδυνο.
Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά
Η συμπερίληψη πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής υποστηρίζει τη συνολική σας υγεία. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι φωτεινές χρωστικές σε αυτά τα τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση ενός πιο υγιούς εγκεφάλου, χάρη στα υψηλά επίπεδα καροτενοειδών, τα οποία είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά. Το σώμα σας παράγει φυσικά κάποια αντιοξειδωτικά, αλλά ορισμένα τρόφιμα μπορούν να σας προμηθεύσουν με πρόσθετα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.
Τα μπλε και μοβ φρούτα και λαχανικά είναι ιδιαίτερα ισχυρά επειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω της ανθοκυανίνης, μιας φυσικής ένωσης που οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και άλλων ασθενειών, σύμφωνα με το Science Direct. Τα βατόμουρα είναι μια εξαιρετική επιλογή για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και είναι αρκετά ευέλικτα ώστε να μπορείτε να τα απολαμβάνετε μαζί με μια ποικιλία άλλων υγιεινών τροφίμων (όπως γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, smoothies και φρουτοσαλάτες) ή απλά μόνα τους.
Η ιατρική ομάδα των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων εξηγεί ότι οι πολύχρωμες τροφές που περιέχουν καροτενοειδή, όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και τα βερίκοκα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καθυστέρηση (ή να βελτιώσουν τις πιθανότητες πρόληψης) της εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ ή της άνοιας.
Φυλλώδη χόρτα
Αν είστε οπαδός του σπανακιού, του λάχανου και του μπρόκολου, είστε τυχεροί. Αυτά τα φυλλώδη χόρτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο (μέσω του Neurology) διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου μιας μερίδας φυλλώδους λαχανικού κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καθώς γερνάτε και ότι τα φυλλώδη λαχανικά ήταν η πιο ισχυρή προστασία κατά της γνωστικής έκπτωσης μεταξύ όλων των τύπων λαχανικών. Η αμερικανική μελέτη περιελάμβανε 960 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 58 και 99. Τα άτομα που κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα φυλλώδους λαχανικού την ημέρα – διάμεση τιμή 1,3 μερίδες – παρουσίασαν την πιο αργή γνωστική έκπτωση σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ φυλλώδη λαχανικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δραστικές ενώσεις στα φυλλώδη λαχανικά που υπερασπίστηκαν τη γνωστική αλλαγή και παρακμή ήταν το φυλλικό οξύ, η φυλλοκινόνη και η λουτεΐνη.
Η Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων (AARP) σημειώνει ότι τα ευρήματα προηγούμενης έκθεσης που δημοσιεύθηκε από την Ένωση Αλτσχάιμερ το 2017 επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Rush. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η δίαιτα MIND θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα “μελλοντικής γνωστικής εξασθένησης” κατά 35%.
Μούρα
Γλυκά, πολύχρωμα μούρα. Τι να μην αγαπάς; Εκτός του ότι είναι νόστιμα, τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα βατόμουρα – που μερικές φορές αναφέρονται ως “μούρα του εγκεφάλου” – έχουν επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας. Τα μούρα είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχουν οφέλη για την υγεία.
Μια μελέτη που κυκλοφόρησε το 2020 (μέσω του The American Journal of Clinical Nutrition) αποκάλυψε ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών μακροπρόθεσμα μπορεί να διαδραματίσει αναπόσπαστο ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές αξιολόγησαν το ιστορικό υγείας, τις περιοδικές φυσικές εξετάσεις και τα εργαστηριακά αποτελέσματα 2.801 ενηλίκων χωρίς άνοια με μέση ηλικία 59 ετών κατά τη διάρκεια 20 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης διατροφικά ερωτηματολόγια. Στο τέλος της περιόδου, όσοι είχαν καταναλώσει τρόφιμα με τη μεγαλύτερη ποσότητα φλαβονοειδών είχαν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ανέφεραν τη χαμηλότερη κατανάλωση.
Τα βατόμουρα και οι φράουλες συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που περιέχουν φλαβονοειδή και παρουσιάζουν την ισχυρότερη σχέση με τη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης. Αν και τα αποτελέσματα είναι θετικά, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφίμων που περιέχουν φλαβονοειδή σε τακτική βάση δεν εγγυάται προστασία από την ανάπτυξη άνοιας (ανά Harvard Health Publishing). Με αυτό το δεδομένο, υπάρχουν αποδείξεις για άλλα οφέλη τους στον εγκέφαλο.
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν σταθερή απελευθέρωση γλυκόζης στον εγκέφαλο, η οποία αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου. Αυτοί οι σύνθετοι υδατάνθρακες έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αποτρέποντας τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα και προάγοντας την καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επιπλέον, η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και νόσου Αλτσχάιμερ.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychiatry and Clinical Neurosciences εξέτασε 2.598 ενήλικες με μέση ηλικία 61 ετών. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές συνέλεγαν τα αποτελέσματα των φυσικών εξετάσεων και των εργαστηριακών εξετάσεων των συμμετεχόντων, ενώ επίσης διεξήγαγαν συνεντεύξεις. Με βάση τις παρακολουθήσεις κατά μέσο όρο 12,6 ετών, 322 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν την υψηλότερη πρόσληψη τροφών ολικής άλεσης αντιμετώπιζαν τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι εύκολα προσβάσιμα και πιθανώς ήδη αποτελούν μέρος των γευμάτων που απολαμβάνετε. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο όσα έχουν να σας προσφέρουν, ο Οργανισμός Alzheimer συμβουλεύει να καταναλώνετε τρεις μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως καθημερινά. Τα καλά νέα είναι ότι το να αυξήσετε την πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης δεν πρέπει να είναι δύσκολο. Έχετε πληθώρα επιλογών, όπως πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης και κινόα.
Ψάρια και πουλερικά
Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση ισορροπημένων μερίδων ορισμένων τύπων ψαριών και άπαχων πουλερικών, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου και της γαλοπούλας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Neurology με τη συμμετοχή 1.219 συμμετεχόντων ηλικίας άνω των 65 ετών, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υγιεινά λιπαρά που ονομάζονται ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και περιέχονται σε ορισμένα είδη ψαριών βοήθησε στην πρόληψη της συσσώρευσης του β-αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν είχαν άνοια, παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους περίπου 14 μήνες πριν υποβληθούν σε εξέταση αίματος για β-αμυλοειδές. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 10 θρεπτικά συστατικά: κορεσμένα λιπαρά οξέα, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, β-καροτένιο, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ και βιταμίνη D. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κατανάλωναν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, τόσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα β-αμυλοειδούς στο αίμα τους. Οι επιστήμονες θεωρούν τα στοιχεία των επιπέδων β-αμυλοειδούς στο αίμα ως ένδειξη της συσσώρευσης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.
Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές διαθέσιμες υγιεινές επιλογές πουλερικών και ψαριών, η αύξηση της πρόσληψής τους θα είναι εύκολη. Για παράδειγμα, οι ειδικοί του Prime Health Denver δηλώνουν ότι η κατανάλωση σολομού, σαρδέλας, ρέγγας, σκουμπριού και τόνου μπορεί να προάγει την υγεία του εγκεφάλου.
Κρασί
Αυτή η είδηση μπορεί να δώσει χαρά σε κάποιους από εσάς: Ορισμένοι ερευνητές βλέπουν μια σχέση μεταξύ του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και της κατανάλωσης κρασιού σε χαμηλό έως μέτριο βαθμό.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ του μειωμένου κινδύνου άνοιας και της ήπιας έως μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ. Η νοτιοκορεατική μελέτη περιελάμβανε κάτι λιγότερο από 4 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, τα οποία καλύπτονταν από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλισης Υγείας της Κορέας (NHIS). Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους και τις εξετάσεις των συμμετεχόντων το 2009 και το 2011, καθώς και δεδομένα σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, καπνίσματος και άσκησης. Επανεξέτασαν επίσης τα δεδομένα του ιατρικού φακέλου το 2018 για να δουν ποιοι συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια. Αφού προσαρμόστηκαν για διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, το επίπεδο άσκησης και τα δημογραφικά στοιχεία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν αλκοόλ σε ήπιες ποσότητες με την πάροδο του χρόνου – που αντιστοιχούν σε περίπου δύο ποτά την ημέρα στις ΗΠΑ – είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με τους μη πότες, σύμφωνα με το CNN.
Ωστόσο, το περισσότερο σίγουρα δεν σημαίνει και καλύτερο. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσοι έπιναν πολύ, διέτρεχαν 8% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια. Επιπλέον, παρά τα όποια πιθανά πλεονεκτήματα για τη μείωση της άνοιας, το αλκοόλ είναι μια τοξική, καρκινογόνος ουσία που μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).
Εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας χρειάζεται βοήθεια με θέματα εθισμού, η βοήθεια είναι διαθέσιμη. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Υπηρεσίας Υπηρεσιών Κατάχρησης Ουσιών και Ψυχικής Υγείας ή επικοινωνήστε με την Εθνική Γραμμή Βοήθειας της SAMHSA στο 1-800-662-HELP (4357).
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε έναν νεανικό εγκέφαλο είναι να καταναλώνετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σύμφωνα με μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Aging Cell. Οι ερευνητές παρατήρησαν ποντίκια που είχαν κατασκευαστεί ώστε να αναπτύξουν μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που σχετίζονται με νευρογενετικές ασθένειες. Αφού τα ποντίκια κατανάλωσαν μια διατροφή εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, εμφάνισαν βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής Lewis Katz αισθάνονται τόσο έντονα για τα οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, που συμβουλεύουν να το προσθέσετε στη διατροφή σας αν δεν το καταναλώνετε ήδη.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει μια σειρά από οφέλη πέρα από τη συμβολή στην πρόληψη ασθενειών που συνδέονται με τη γήρανση. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι μια υπερτροφή, ένας ανεπίσημος χαρακτηρισμός που εφαρμόζεται σε τρόφιμα που θεωρούνται από τους ειδικούς ως εξαιρετικά υγιεινά. Οι υπερτροφές είναι κυρίως φυτικής προέλευσης και περιέχουν άφθονες ποσότητες αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων που συμβάλλουν στην προώθηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας της καρδιάς, στην πρόληψη του καρκίνου και στη μείωση των φλεγμονών.
Εν τω μεταξύ, μια μελέτη του 2021 (μέσω της ACS Chemical Neuroscience) υποστήριξε ότι η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα μιας εγγενούς φυτικής ένωσης που ονομάζεται αγλυκόνη ελαιοευρωπαΐνης μείωσαν το σχηματισμό των εναποθέσεων αμυλοειδούς, σύμφωνα με το Healthline.
Ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια
Οι ξηροί καρποί που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά αποτελούν εξαιρετική τροφή για τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με μια δημοσίευση του 2014 στο Nutrients, οι ξηροί καρποί με τις υψηλότερες ποσότητες της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε (η οποία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ) είναι τα αμύγδαλα και τα φουντούκια. Επιπλέον, οι ηλιόσποροι κατατάσσονται ψηλά στην ικανότητά τους να προάγουν την υγεία του εγκεφάλου.
Ωστόσο, αν τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και οι ηλιόσποροι δεν είναι η μαρμελάδα σας, έχετε και άλλες επιλογές. Για παράδειγμα, οι ειδικοί του Northwestern Medicine αναφέρουν ότι τα φιστίκια, τα μακαντάμια και τα καρύδια έχουν επίσης ορισμένα ισχυρά χαρακτηριστικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της παρακμής της υγείας του εγκεφάλου. Τα macadamias βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου σας, ενώ τα έλαια από ξηρούς καρπούς στα φιστίκια συμβάλλουν στην πρόληψη της φλεγμονής. Εν τω μεταξύ, τα καρύδια περιέχουν τα διπλάσια αντιοξειδωτικά από άλλους ξηρούς καρπούς και είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τη φλεγμονή.
Μην αφήνετε εκτός τα όσπρια (π.χ. μπιζέλια, φασόλια και φακές). Αυτά βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς, οδηγώντας σε καλή υγεία του εγκεφάλου (αφού η υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων επηρεάζει τον εγκέφαλό σας), σύμφωνα με το Alzheimer’s Research UK.
Μπαχαρικά
Η υποστήριξη ενός υγιούς εγκεφάλου δεν χρειάζεται να είναι μια άχαρη υπόθεση. Αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένα μπαχαρικά μπορεί να είναι σε θέση να προλάβουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με την ομάδα του Healthcare Associates of Texas, ορισμένα από τα μπαχαρικά που μπορεί να χρησιμοποιείτε ήδη για να δώσετε λίγη ζωντάνια στα ζυμαρικά, τις πατάτες ή τις τηγανίτες σας (όπως το φασκόμηλο, το κύμινο και η κανέλα) μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου και στην αποτροπή της νόσου Αλτσχάιμερ. Περιέχουν μια κατηγορία ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες ενυπάρχουν σε πολλές φυτικές τροφές και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Εκτός από την προστασία από την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, οι πολυφαινόλες μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.
Ένα άλλο μπαχαρικό στο οποίο δίνουν προσοχή οι ερευνητές είναι ο κουρκουμάς – συγκεκριμένα, ένα συστατικό του κουρκουμά που ονομάζεται κουρκουμίνη. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Εταιρείας Alzheimer, τα αποτελέσματα μελετών με ποντίκια δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τη φλεγμονή και την ανισορροπία ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών, γνωστή και ως οξειδωτικό στρες, που μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της νόσου Alzheimer. Με βάση εργαστηριακές μελέτες, η κουρκουμίνη, μια άλλη χημική ουσία του κουρκουμά, φαίνεται να είναι αποτελεσματική στην τόνωση των βλαστικών κυττάρων για τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η συμπερίληψη του κουρκουμά στη διατροφή σας μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Τρόφιμα προς αποφυγή
Τα ανθυγιεινά, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία του εγκεφάλου σας, αν τα καταναλώνετε σε τακτική βάση.
Εάν το 20% ή περισσότερο της τακτικής πρόσληψης θερμίδων σας αποτελείται από τσίζμπεργκερ, χοτ ντογκ, κατεψυγμένη πίτσα, λουκάνικα, τηγανητές πατάτες, ντόνατς ή ζαχαρούχα αναψυκτικά, αυτό σημαίνει ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν 400 θερμίδες από αυτό που ιδανικά θα έπρεπε να είναι 2.000 θερμίδες την ημέρα. Σύμφωνα με το CNN, μια μελέτη από τη Βραζιλία που δημοσιεύθηκε το 2022 (σύμφωνα με το JAMA Neurology) αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που ταιριάζουν σε αυτή την περιγραφή θα μπορούσαν να θέσουν τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης. Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο JAMA Neurology και βασίστηκαν σε δεδομένα από 10.775 ενήλικες, έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων είχαν υψηλότερο ποσοστό γνωστικής έκπτωσης μετά από μια μέση περίοδο παρακολούθησης οκτώ ετών.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί μια οριστική σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και του αυξημένου κινδύνου γνωστικής παρακμής. Παρόλα αυτά, ο Dr. David Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική και τη διατροφή και στον τρόπο ζωής, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο CNN ότι η μελέτη αποτελεί μια ισχυρή υπόθεση ότι αυτού του είδους τα τρόφιμα είναι ανθυγιεινά για τον εγκέφαλό μας.
Φυσικά, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς τα αγαπημένα σας ντόνατς ή να βάλετε σε μόνιμη παύση την κατανάλωση χοτ ντογκ. Αλλά το να μειώσετε την πρόσληψη τέτοιων τροφών και να προτιμήσετε πιο υγιεινές επιλογές θα κάνει σίγουρα καλό στον εγκέφαλο και το σώμα σας.