Ενώ η άσκηση και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε έναν φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι σφυγμοί σας αυξάνονται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Ανάλογα με τις τροφές που τρώτε, η καρδιά σας μπορεί να χτυπάει τόσο γρήγορα που να αισθάνεστε ότι τρέχει ή ότι χτυπάει στο στήθος σας. Μπορεί ακόμη και να νιώσετε αυτό το φτερούγισμα στο λαιμό σας.
Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο Peconic Bay, είναι φυσιολογικό ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση να ανεβαίνουν μετά το γεύμα. Οι μεγαλύτερες μερίδες απαιτούν την άντληση περισσότερου αίματος στο πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα η καρδιά σας να εργάζεται πιο σκληρά. Αυτή η αυξημένη ροή αίματος συνήθως κορυφώνεται μεταξύ 25 έως 40 λεπτών μετά το φαγητό και ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να παραμείνει αυξημένος για περίπου μία ή δύο ώρες, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του Heart Calm Vital Biologics. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα, συμπληρώματα, φάρμακα και καταστάσεις υγείας θα μπορούσαν να κάνουν την καρδιά σας να χτυπάει ακόμη περισσότερο.
Τι μπορεί να κάνει τους καρδιακούς σας παλμούς να φτερουγίσουν
Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του καρδιακού σας ρυθμού, όπως αναφέρει αναλυτικά η Vital Biologics. Το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη για να εξισορροπήσει την έξαρση του σακχάρου στο αίμα σας, αλλά η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης στο σύστημά σας μπορεί να ρίξει το σάκχαρο στο αίμα σας πολύ χαμηλά. Το σώμα σας θα απελευθερώσει τότε αδρεναλίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία.
Τα κονσερβοποιημένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου, γλουταμινικού μονονάτριο (MSG) ή νιτρικών αλάτων θα μπορούσαν επίσης να διεγείρουν τον καρδιακό σας παλμό. Η ταυτόχρονη κατανάλωση πολλών τροφίμων μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία ή αέρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν την αίσθηση ότι η καρδιά σας χτυπάει δυνατά. Ακόμη και το αλκοόλ θα μπορούσε να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό. Τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να παρουσιάσουν ταχυπαλμία μετά την κατανάλωση τροφίμων με γλουτένη. Εάν ορισμένα τρόφιμα κάνουν την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά, μπορεί να έχετε τροφική αλλεργία.
Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, ορισμένα συμπληρώματα όπως το νεράντζι, το τζίνσενγκ ή το hawthorn μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του καρδιακού ρυθμού μετά το φαγητό. Τα φάρμακα για αλλεργίες, καρδιακές παθήσεις ή υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό.
Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό
Αν και το αίσθημα καρδιακού παλμού μετά το φαγητό είναι συνήθως ακίνδυνο, η Cleveland Clinic συνιστά να επισκεφθείτε γιατρό εάν αισθανθείτε πόνο στο στήθος, ζάλη, δύσπνοια ή εφίδρωση. Ο γιατρός σας θα ελέγξει αν τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα διατροφής σας μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του καρδιακού σας ρυθμού. Μπορεί να παραγγελθεί γενική αίματος (CBC) για να ελεγχθεί αν υπάρχει αναιμία ή χαμηλό κάλιο. Για να αποκλείσει τυχόν καρδιακά προβλήματα, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να παραγγείλει ακτινογραφίες, τεστ κοπώσεως ή ηχοκαρδιογράφημα.
Ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να βοηθήσετε στη διαχείριση του στρες και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Διατροφικές αλλαγές όπως η μείωση του αλκοόλ, η παρακολούθηση της κατανάλωσης καφεΐνης, η μείωση της ζάχαρης και του αλατιού και η κατανάλωση τροφίμων με πολύ κάλιο μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των καρδιακών παλμών. Η Vital Biologics πρότεινε να κρατάτε ημερολόγιο της πρόσληψης τροφής για να δείτε ποιες τροφές μπορεί να προκαλούν ταχυπαλμία στην καρδιά σας. Βοηθά επίσης να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο αργά για να μειώσετε τα αέρια και την παλινδρόμηση οξέων.