Η παλαιολιθική δίαιτα (γνωστή και ως δίαιτα της λίθινης εποχής) φαντάζεται τι έτρωγαν οι πρόγονοί μας κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες προτού οι γεωργικές τεχνικές αλλάξουν το είδος των τροφίμων που καταναλώνονταν. Σύμφωνα με το Mayo Clinic, το paleo διατροφή αποτελείται από ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3, άπαχα κρέατα, λαχανικά, φρούτα, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Γενικά θεωρείται υγιεινή διατροφή, παρόλο που δεν έχει όσπρια, τα οποία παρέχουν βασικές φυτικές ίνες.
Η προγραμματίστρια συνταγών Stephanie Rapone ενθαρρύνει μια ολιστική προσέγγιση για οικογενειακά γεύματα στον ιστότοπό της Pantry to Plate, και δημιούργησε αυτή τη συνταγή “που ήταν χορταστική και υγιεινή χωρίς φασόλια/όσπρια, αφού τα παιδιά μου ανταποδίδουν αυτά!” Η Rapone και η οικογένειά της δεν ακολουθούν μια συγκεκριμένη δίαιτα, αλλά τους αρέσει να δοκιμάζουν διαφορετικά πράγματα “μόνο και μόνο για να ξεφύγουν από τη συνταγή”, λέει. “[Η οικογένεια] λατρεύει το τριμμένο βόειο κρέας και τις γλυκοπατάτες, οπότε αυτό είναι ο νικητής.”
Ακόμα καλύτερα, αυτή η συνταγή τσίλι με μοσχάρι γλυκοπατάτας γίνεται στο Instant Pot, επομένως μειώνει σημαντικά τον χρόνο για το τρυφερό του βοείου κρέατος σε υφή που μπορεί να θρυμματιστεί. (Εντάξει, ίσως οι άνθρωποι των σπηλαίων να μην είχαν το εύχρηστο Instant Pot, αλλά σίγουρα κάνει αυτή τη συνταγή πολύ πιο εύκολη στην προετοιμασία τις πιο πολυσύχναστες εβδομάδες!)
Συλλέξτε τα υλικά για να ετοιμάσετε τσίλι παλαιού γλυκοπατάτας
Το βόειο κρέας της Rapone που επιλέγει για αυτήν τη συνταγή είναι κοντές πλευρές, ένα απίστευτα δημοφιλές κόψιμο λόγω της μεγάλης μοσχαρίσιας γεύσης και της υφής που ξεκολλάει όταν σιγοψήνεται. Τα κοντά παϊδάκια πρέπει να μαγειρευτούν για πολλή ώρα για να λιώσουν το κολλαγόνο και ο συνδετικός ιστός τους, που προσθέτουν μια πολυτέλεια στη σάλτσα. Αλλά το Instant Pot θα μαγειρέψει τα παϊδάκια σε ένα κλάσμα του χρόνου.
Οι γλυκοπατάτες κυκλοφορούν σε πολλά διαφορετικές ποικιλίες, επομένως μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε όποια είναι διαθέσιμη στην αγορά σας. Μην μαζεύετε γιαμ, ωστόσο, καθώς είναι ένα εντελώς διαφορετικό λαχανικό ρίζας. Σύμφωνα με το Καλή όρεξη, το Οι γλυκοπατάτες με πορτοκαλί σάρκα συχνά χαρακτηρίζονται λανθασμένα ως γιαμ, γι’ αυτό ρωτήστε τον υπεύθυνο παραγωγής σας για να είστε σίγουροι. Ένα άλλο βασικό συστατικό της συνταγής του Rapone είναι η σκόνη τσίλι ancho. Τα τσίλι Ancho είναι αποξηραμένα poblanos και έχουν μια καπνιστή γεύση που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της μεξικάνικης μαγειρικής (μέσω Τι μαγειρεύει στην Αμερική).
Ετοιμάστε τα λαχανικά για το τσίλι γλυκοπατάτας
Το πρώτο βήμα για την εύκολη συνταγή του Rapone είναι η προετοιμασία του λαχανικά και αρωματικά. Θα χρειαστεί να ψιλοκόψετε δύο παϊδάκια σέλινου και ½ από ένα μέτριο κίτρινο κρεμμύδι σε κομμάτια παρόμοιου μεγέθους, περίπου ένα κύβος ¼ ίντσας. Μόλις ψιλοκόψετε, βάζετε στο ίδιο μπολ το σέλινο και το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, ψιλοκόψτε τρεις σκελίδες σκόρδο και βάλτε το σε ένα μικρό χωριστό μπολ. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε μια μεγάλη γλυκοπατάτα (περίπου 1 ½ κιλό) σε κομμάτια ¾ ίντσας. Μετρήστε 1 κουταλιά της σούπας τσίλι σε σκόνη, 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα, 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο και ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κανέλα σε ένα μικρό μπολ.
Σβήστε τα κοντά παϊδάκια και σοτάρετε τα αρωματικά στο Instant Pot
Γυρίστε το Instant Pot (ή άλλη ηλεκτρική χύτρα ταχύτητας) στη ρύθμιση σοτάρισμα και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Όσο το λάδι ζεσταίνεται, καρυκεύστε τα κοντά παϊδάκια και στις δύο πλευρές με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι κοσέρ και ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Όταν το λάδι αρχίσει να γυαλίζει, βάλτε τα κοντά παϊδάκια στην κατσαρόλα και σοτάρετε για τρία έως πέντε λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρετε τα ψημένα παϊδάκια σε ένα πιάτο. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σέλινο, συν ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher, στην κατσαρόλα και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να ροδίζουν, περίπου πέντε έως επτά λεπτά. Ανακατέψτε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε για ένα ακόμη λεπτό και μετά προσθέστε το μείγμα μπαχαρικών.
Ψήστε τα μπαχαρικά και προσθέστε τη γλυκοπατάτα στην κατσαρόλα
Ανακατέψτε τα μπαχαρικά ώστε να φρυγανιστούν ομοιόμορφα με το κρεμμύδι, το σέλινο και το σκόρδο για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας και αφήστε το να ψηθεί για 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό, μέχρι να βαθύνει το χρώμα του. Μεταφέρουμε τις ψιλοκομμένες γλυκοπατάτες στην κατσαρόλα και ρίχνουμε αμέσως 4 φλιτζάνια ζωμό βοδινού. Ανακατεύουμε όλα μαζί ώστε όλα τα υλικά να ενωθούν καλά και μετά προσθέτουμε 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι και δύο φύλλα δάφνης. Ανακατέψτε ξανά τον ζωμό για να ενσωματωθούν το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης.
Προσθέστε τα κοντά παϊδάκια στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε το τσίλι για 35 λεπτά
Χρησιμοποιώντας λαβίδες, μεταφέρετε προσεκτικά τα ψημένα κοντά παϊδάκια στην κατσαρόλα και, στη συνέχεια, ανακατέψτε τυχόν μοσχαρίσιμους χυμούς που έχουν συσσωρευτεί στο πιάτο. Απενεργοποιήστε το Instant Pot και κλείστε το καπάκι. Ρυθμίστε το Instant Pot στη λειτουργία χειροκίνητης χύτρας ταχύτητας και προγραμματίστε το χρονόμετρο για 35 λεπτά. Όταν σβήσει το χρονόμετρο, αφήστε μια φυσική απελευθέρωση για 10 λεπτά και, στη συνέχεια, κάντε μια γρήγορη απελευθέρωση.
Βγάλτε τα κοντά παϊδάκια από την κατσαρόλα και βάλτε τα σε ξύλο κοπής να ξεκουραστούν για 10 λεπτά. Διαλέξτε και πετάξτε τα φύλλα δάφνης.
Γαρνίρετε το τσίλι γλυκοπατάτας και σερβίρετε
Βγάλτε προσεκτικά το κρέας από τα κόκαλα και ψιλοκόψτε. Η Rapone χρησιμοποιεί γάντια ασφαλή για τρόφιμα για αυτήν την εργασία. Στη συνέχεια, ανακατέψτε το ψιλοκομμένο βόειο κρέας στο τσίλιμέχρι να ενωθεί πλήρως. Δοκιμάστε τον ζωμό για να δείτε αν χρειάζεται άλλο αλάτι και πιπέρι. Το τσίλι θα έχει συνοχή σαν σούπα και το Rapone δεν προσθέτει κανένα είδος πηκτικού παράγοντα “επειδή τα περισσότερα παραδοσιακά πηκτικά δεν είναι παλαιότατα. Επέλεξα να το αφήσω εκτός αντί να ζητήσω από κάποιον να αγοράσει ένα μη παραδοσιακό συστατικό για ένα πολύ μικρή ποσότητα.”
Ρίξτε το τσίλι σε μπολ — μπορεί να σερβίρει τέσσερα έως έξι άτομα — και, αν θέλετε, γαρνίρετε με φρέσκο κρεμμύδι σε φέτες, ψιλοκομμένο κόλιαντρο και jalapeño σε φέτες και σερβίρετε πάνω από ρύζι κουνουπίδι. (Μπορεί ακόμη και να θέλετε να χτυπήσετε μια παρτίδα ψωμί από παλέο καλαμπόκι για να το κόψετε σε ζεστά τετράγωνα και να το σερβίρετε δίπλα σε αυτό το χορταστικό πιάτο!) Στη συνέχεια, βουτήξτε στη γλυκοπατάτα και το μοσχαρίσιο τσίλι του Rapone που σίγουρα θα γίνει μια νέα αγαπημένη συνταγή στο σπίτι σας.
- ½ μέτριο κίτρινο κρεμμύδι
- 2 παϊδάκια σέλινο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας άνκο τσίλι σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 μεγάλη γλυκοπατάτα (περίπου 1 ½ λίβρα)
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ½ έως 2 λίβρες κοντές νευρώσεις με κόκαλο
- 1 ½ έως 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι kosher, χωρισμένο
- ½ κουταλάκι του γλυκού φρέσκο αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 4 φλιτζάνια ζωμός βοείου κρέατος με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
- 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα θυμαριού
- 2 φύλλα δάφνης
- πράσινο κρεμμύδι σε φέτες, για το σερβίρισμα
- ψιλοκομμένο κόλιανδρο, για το σερβίρισμα
- jalapeño σε φέτες, για το σερβίρισμα
- Κόβουμε το κρεμμύδι και το σέλινο σε κομμάτια παρόμοιου μεγέθους (περίπου ¼ ίντσας το καθένα). Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόψτε το σκόρδο.
- Μετρήστε 1 κουταλιά της σούπας τσίλι σε σκόνη, 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα, 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο και ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε ένα μικρό μπολ.
- Καθαρίστε και κόψτε τη γλυκοπατάτα σε κομμάτια περίπου ¾ ίντσας το καθένα.
- Ενεργοποιήστε το Instant Pot (ή άλλη ηλεκτρική χύτρα ταχύτητας) στη ρύθμιση σοτάρισμα. Προσθέστε το ελαιόλαδο και όσο ζεσταίνεται, αλατοπιπερώστε τα κοντά παϊδάκια με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher και ½ κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι.
- Μόλις ζεσταθεί το λάδι, σοτάρετε τα κοντά παϊδάκια από όλες τις πλευρές, 3 έως 5 λεπτά ανά πλευρά. Αφαιρέστε σε ένα πιάτο.
- Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σέλινο, συν ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher, στην κουζίνα. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να ροδίζουν, περίπου 5 με 7 λεπτά.
- Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατέψτε, σοτάροντας για 1 λεπτό. Προσθέστε το μείγμα αποξηραμένων μπαχαρικών και ανακατέψτε. Ψήστε τα μπαχαρικά με το κρεμμύδι, το σέλινο και το σκόρδο για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, ανακατέψτε και μαγειρέψτε για άλλα 30 με 60 δευτερόλεπτα.
- Προσθέστε τις γλυκοπατάτες, στη συνέχεια προσθέστε αμέσως τον ζωμό βοείου κρέατος και ανακατέψτε όσο είναι όλα μαζί. Προσθέστε τα 2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι και 2 φύλλα δάφνης. Προσθέστε προσεκτικά τα ψημένα κοντά παϊδάκια και τυχόν χυμούς πίσω στην κατσαρόλα.
- Σβήστε το δοχείο. Κλείστε το καπάκι και ρυθμίστε τη χειροκίνητη χύτρα ταχύτητας. Μαγειρέψτε για 35 λεπτά και μετά αφήστε να απελευθερωθεί με φυσικό τρόπο για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, γρήγορη απελευθέρωση.
- Βγάζουμε τα κοντά παϊδάκια από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά. Αφαιρέστε και πετάξτε τα φύλλα δάφνης.
- Βγάζετε προσεκτικά το κρέας από τα κόκαλα και το ψιλοκόβετε. Προσθέστε ξανά το κρέας στο τσίλι και ανακατέψτε να ενωθεί. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται.
- Γαρνίρετε με φρέσκο κρεμμύδι σε φέτες, ψιλοκομμένο κόλιαντρο και jalapeño σε φέτες.