Ρίξτε μια καλή ματιά σε μερικές από τις ετικέτες τροφίμων στο ντουλάπι σας. Οι πιθανότητες είναι ότι υπάρχουν μερικά επιπλέον συστατικά σε αυτά εκτός από το κύριο προϊόν που εμφανίζεται στην ετικέτα. Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι προσθέτουν μπαχαρικά και αλάτι στα τρόφιμα, όχι μόνο για να τα αρωματίζουν αλλά και για να τα συντηρούν, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Τα πρόσθετα τροφίμων ορίζονται από τον FDA ως ουσίες που αλλάζουν τα χαρακτηριστικά των τροφίμων. Σήμερα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της υφής, της εμφάνισης, της γεύσης, της θρεπτικής αξίας ή της ασφάλειας ενός τροφίμου. Για να διασφαλιστεί ότι τα πρόσθετα τροφίμων είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση, ο FDA αξιολογεί και εγκρίνει τα πρόσθετα τροφίμων σύμφωνα με την τροποποίηση του 1958 για τα πρόσθετα τροφίμων στον Ομοσπονδιακό νόμο περί τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών. Εάν ένας κατασκευαστής τροφίμων θέλει να προσθέσει μια νέα ουσία στα τρόφιμα, πρέπει να υποβάλει έρευνα που να δείχνει ότι το πρόσθετο είναι ασφαλές. Ωστόσο, τα πρόσθετα που “γενικά αναγνωρίζονται ως ασφαλή” και οποιεσδήποτε ουσίες που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα πριν από την τροποποίηση του 1958 για τα πρόσθετα τροφίμων δεν εμπίπτουν στην έγκριση του FDA.
Παραδείγματα προσθέτων τροφίμων που δεν χρειάζονται έγκριση FDA
Ο FDA θεωρεί ότι τα πρόσθετα “γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή” (GRAS) είναι οποιαδήποτε αρώματα, μπαχαρικά, φωσφορικά άλατα ή άλλες ουσίες που δεν είναι επιβλαβείς εάν χρησιμοποιούνται υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως αναγνωρίσετε μερικά από αυτά τα πρόσθετα τροφίμων σε πολλά κοινά τρόφιμα. Η βιοτίνη, η καφεΐνη, το σιρόπι καλαμποκιού και η σακχαρόζη θεωρούνται όλες ουσίες GRAS. Αν και πολλά τεχνητά γλυκαντικά θεωρούνται ασφαλή, πρέπει να έχουν έγκριση FDA.
Άλλα πρόσθετα τροφίμων δεν χρειάζονται έγκριση από τον FDA επειδή χρησιμοποιούνταν ήδη σε τρόφιμα πριν από την τροποποίηση των πρόσθετων τροφίμων του 1958, που ονομάζεται επίσης ρήτρα Delaney. Αυτές οι ουσίες περιλαμβάνουν το νιτρικό κάλιο και το νιτρικό νάτριο. Τα πρόσθετα τροφίμων μπορούν να αφαιρεθούν από αυτήν τη λίστα εάν η έρευνα δείξει ότι μπορεί να είναι επιβλαβή. Για παράδειγμα, ο FDA απαγόρευσε τη χρήση επτά συνθετικών αρωματικών ουσιών το 2018, αφού ομάδες υπεράσπισης της υγείας έδειξαν ότι προκαλούσαν καρκίνο σε πειραματόζωα. Ωστόσο, ο FDA υποστήριξε ότι αυτές οι ουσίες χρησιμοποιήθηκαν σε μικρές ποσότητες στα τρόφιμα και προκαλούσαν μικρό κίνδυνο στους ανθρώπους.
Ορισμένα πρόσθετα τροφίμων απαγορεύονται στην Ευρώπη
Αν και αυτές οι δύο κατηγορίες προσθέτων τροφίμων δεν υπόκεινται σε έγκριση FDA, ορισμένα από αυτά απαγορεύονται στην Ευρώπη. Το βρωμικό κάλιο χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για να βοηθήσει στην οξείδωση της ζύμης στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα. Αυτό το πρόσθετο τροφίμων χρησιμοποιήθηκε πριν από τη ρήτρα Delaney, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειαζόταν έγκριση FDA. Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ασφάλεια Συστατικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, σημαντικές δόσεις βρωμικού καλίου βρέθηκε ότι προκαλούν καρκίνο στα τρωκτικά. Προληπτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε αυτό το πρόσθετο τροφίμων.
Η βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (BHA) και το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT) είναι δύο πρόσθετα τροφίμων που αναγνωρίζονται γενικά ως ασφαλή από τον FDA, αλλά και τα δύο είναι περιορισμένα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους New York Times. Το LiveScience λέει ότι το BHA είναι ένα συντηρητικό που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα πατατάκια, τα δημητριακά, τα αρτοσκευάσματα και τα μείγματα γλυκών. Ωστόσο, υψηλές δόσεις BHA έχουν βρεθεί ότι προκαλούν καρκίνο στα τρωκτικά. Το BHT χρησιμοποιείται επίσης ως συντηρητικό τροφίμων, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ιατρικά ως αντιοξειδωτικό για τη θεραπεία του έρπητα των γεννητικών οργάνων και του AIDS, σύμφωνα με το WebMD. Μια γνώμη του 2021 από την Επιστημονική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Καταναλωτών ανέφερε ότι αν και το BHT μπορεί να προάγει όγκους στα ζώα, είναι ασφαλές σε μικρές ποσότητες που βρίσκονται σε στοματικά διαλύματα, οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα υγιεινής.