Παγκοσμίως, το τσάι έρχεται μόνο στη δεύτερη θέση μετά το νερό ως το πιο ευρέως καταναλωτικό ρόφημα σε όλο τον κόσμο, αναφέρει Statista. Το 2020, πάνω από 6 δισεκατομμύρια κιλά τσαγιού καταναλώθηκαν από τον παγκόσμιο πληθυσμό — αριθμός που αναμένεται να ανέλθει στα 7,4 δισεκατομμύρια κιλά το 2025. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τσάι μπορεί να θρέψει την ψυχή, αλλά η επιστήμη μας δείχνει ότι μπορεί επίσης να θρέψει το σώμα μας .
Όσο μεγαλύτερος είναι ο απότομος χρόνος, τόσο το καλύτερο
Ο
Ο Steve Schwartz, συγγραφέας του “Art of Tea: A Journey of Ritual, Discovery, and Impact”, λέει στο Λοιπόν+Καλό ότι η διασταύρωση της γεύσης και των οφελών για την υγεία βρίσκεται στο σημείο ωρίμανσης του τσαγιού. “Σίγουρα θα εξαγάγετε περισσότερα οφέλη όσο περισσότερο χρόνο βράζετε ένα τσάι. Θα πάρτε περισσότερα φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και κατεχίνες, αλλά θα εξάγετε επίσης περισσότερη καφεΐνη και τανίνες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πιο πικρό, δυσάρεστο υγρό όσο περισσότερο τα φύλλα παραμένουν», λέει ο Schwartz στη δημοσίευση.
Πώς να βράζετε διάφορα είδη τσαγιού
Όπως περιγράφεται από το Healthline, στοχεύστε να βράσετε λευκό τσάι για περίπου τέσσερα έως πέντε λεπτά σε θερμοκρασία 175 βαθμών Φαρενάιτ. Το πράσινο τσάι πρέπει να εμποτιστεί για μια περίοδο τριών έως τεσσάρων λεπτών στην ίδια θερμοκρασία. Εναλλακτικά, μαύρο τσάι είναι καλύτερο να το βυθίζετε για περίπου τρία έως τέσσερα λεπτά σε θερμοκρασία 196 βαθμών Φαρενάιτ. Τα αποξηραμένα αφεψήματα από βότανα θα θέλουν να παρασκευαστούν στην υψηλότερη θερμοκρασία. Τέτοια τσάγια περιλαμβάνουν τσάι μέντας, χαμομηλιού και ιβίσκου, τα οποία μπορούν να βραστούν για έως και 15 λεπτά στους 212 βαθμούς Φαρενάιτ.
Αλλά για όσους δεν έχουν χρόνο, Το The Conversation αναφέρει ότι μπορεί να αποκομιστούν οφέλη για την υγεία αν κολλήσετε την κούπα του τσαγιού σας στο φούρνο μικροκυμάτων. Για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη, πρώτα βυθίστε τα συστατικά του τσαγιού σας σε φρεσκοβρασμένο νερό για 30 δευτερόλεπτα πριν βάλετε την κούπα σας στο φούρνο μικροκυμάτων για 60 δευτερόλεπτα σε μέτρια ισχύ. Οι ειδικοί λένε ότι κάτι τέτοιο μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τον αριθμό των βιοενεργών θρεπτικών συστατικών στο τσάι σας, ακόμη περισσότερο από τρία λεπτά παραδοσιακών μεθόδων βρασμού.