Με τα χρόνια, η επιστήμη μας έχει δείξει τις ισχυρές επιδράσεις που μπορεί να έχει το τσάι στον οργανισμό. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Η καρδιολογία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιακής νόσου κατά περισσότερο από 50%. Επιπλέον, μια επιστημονική ανασκόπηση του 2022 βρήκε συνδέσμους μεταξύ κατανάλωση τσαγιού και μειωμένα ποσοστά σχετιζόμενων με τη γήρανση στόχου γνωστική έκπτωση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Τώρα, μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην 58η Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη δείχνει ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από μια άλλη ασθένεια – τον διαβήτη τύπου 2. Ως η πιο κοινή μορφή διαβήτη, η πάθηση εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη όπως θα έπρεπε, αναφέρει η American Diabetes Association. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα αξίας 19 μελετών από περισσότερους από 1 εκατομμύριο ενήλικες σε οκτώ χώρες και εξέτασαν πώς η κατανάλωση πράσινου, μαύρου και τσαγιού Oolong επηρέασε την υγεία των συμμετεχόντων (μέσω EurekAlert!). Οριακά οφέλη παρατηρήθηκαν μεταξύ των ομάδων που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα έως και τρία φλιτζάνια κάθε μέρα σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπιναν τσάι, σύμφωνα με την έρευνα. Ωστόσο, η μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη μεταξύ εκείνων που έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα.
Η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα έδειξε ότι έχει τα μεγαλύτερα οφέλη
“Τα αποτελέσματά μας είναι συναρπαστικά γιατί υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάτι τόσο απλό όπως να πίνουν τέσσερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα για να μειώσουν δυνητικά τον κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2”, ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Xiaying Li από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γουχάν στην Κίνα, δήλωσε μέσω του EurekAlert!. Συγκεκριμένα, η ομάδα της μελέτης διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 μειώθηκε κατά 17% σε όσους έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια τσάι ημερησίως κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας.
Όταν συνέκριναν τα αποτελέσματα τριών διαφορετικών τύπων τσαγιού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σχέση παρέμενε σταθερή είτε οι συμμετέχοντες έπιναν πράσινο, μαύρο ή τσάι Oolong, ακόμα και όταν λάμβαναν υπόψη το φύλο ή την τοποθεσία όπου ζούσαν ( ανά EurekAlert!). Προσφέροντας μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματά τους, ο Li επισημαίνει τις βιοδραστικές ενώσεις του τσαγιού, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να είναι αποτελεσματικές στο μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. “Ενώ χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η ακριβής δόση και οι μηχανισμοί πίσω από αυτές τις παρατηρήσεις, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού είναι ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, αλλά μόνο σε υψηλές δόσεις”, δήλωσε ο Li όπως αναφέρεται μέσω του EurekAlert! .