Ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί είναι μια συνήθεια που είναι ιερή για πολλούς ανθρώπους. Αυτό το αναντικατάστατο άρωμα και το τράνταγμα της καφεΐνης για να μας ξυπνήσει… Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περίπου το 90% όλων των ηλικιωμένων που πίνουν καφέ (ένα μεγάλο ποσοστό του 62% όλων των Αμερικανών που πίνουν καφέ καθημερινά) επιλέγουν να πίνουν το φλιτζάνι Joe τις πρώτες ώρες, σύμφωνα με το Εθνική Ένωση Καφέ. Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο καφές κάνει πολύ περισσότερα από το να μας προετοιμάζει για την ημέρα που τον πίνουμε το πρωί: Βοηθά επίσης στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου μας, διατηρεί την καρδιά και το συκώτι μας σε καλή κατάσταση λειτουργίας και μπορεί ακόμη και βοηθήστε μας να ζήσουμε περισσότερο.
Αλλά δυστυχώς, δεν είναι όλα καλά νέα. Ενώ ο καφές είναι αγαπητός στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, για ορισμένους ανθρώπους, η κατανάλωση του το πρωί θα μπορούσε να είναι μια πολύ κακή ιδέα. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι συνετό να αφαιρέσετε το φασόλι εντελώς, είτε προσωρινά είτε για καλό. Θέλαμε να ψάξουμε λίγο βαθύτερα στις καταστάσεις όπου αυτό είναι καλή ιδέα και τις έχουμε παρουσιάσει όλες εδώ για εσάς.
Ο καφές μπορεί να επηρεάσει την υπερδραστήρια κύστη
Ενώ ο καφές είναι καλός για πολλά πράγματα, το να προσπαθείς να μείνεις μακριά από το μπάνιο δεν είναι ένα από αυτά. Με την καφεΐνη στο ποτό ως διουρητικό, το πρωινό σας φλιτζάνι καφέ θα μπορούσε να αυξήσει τη συχνότητα που χρειάζεται να ουρείτε (σύμφωνα με το Mayo Clinic), ειδικά εκείνες τις πρώτες ώρες της ημέρας που προσπαθείς να κάνεις τα πάντα . Αν και αυτό μπορεί να είναι μια απλή ενόχληση για μερικούς ανθρώπους, εάν έχετε υπερδραστήρια κύστη, η αυξημένη ούρηση μπορεί να γίνει πρόβλημα, καθώς WebMD. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα συμπτώματα ακράτειας, καθώς και προβλήματα συγκράτησης της ούρησης.
Αν και μπορεί να μην είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε εντελώς τον καφέ από τη διατροφή σας, καλό είναι να μειώσετε την ποσότητα καφεΐνης που πίνετε σε λιγότερο από 100 χιλιοστόγραμμα κάθε μέρα. Αυτό το όριο είναι λίγο πάνω από την ποσότητα σε ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ, σύμφωνα με το Healthline. Εάν σας προκαλεί ιδιαίτερα η καφεΐνη, δοκιμάστε να αναμίξετε το κανονικό μείγμα καφέ με ένα μείγμα χωρίς καφεΐνη ή να πίνετε καθαρό ντεκαφεϊνέ το πρωί. Συνιστάται επίσης να μειώσετε άλλους πιθανούς παράγοντες ενεργοποίησης από τη διατροφή σας για την ουροδόχο κύστη σας, όπως αλκοόλ, ανθρακούχα ποτά (τα οποία επίσης συχνά περιέχουν καφεΐνη) και τρόφιμα και ποτά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
Οι έγκυες μπορεί να θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση καφέ
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος τεράστιων αλλαγών και μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτή που ήταν μια εντελώς ασήμαντη συνήθεια πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να μην ισχύει κατά τη διάρκεια της. Και αν κάνατε πρωινό καφέ πριν μείνετε έγκυος, είναι σοφό να σκεφτείτε πόσο πίνετε.
Οι έγκυες θα πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν την πρόσληψη καφέ σε ένα φλιτζάνι την ημέρα ή να διασφαλίσουν ότι δεν καταναλώνουν περισσότερα από 150 έως 200 χιλιοστόγραμμα ημερησίως, σύμφωνα με το KidsHealth. Εάν καταναλώνετε περισσότερο από αυτό με συνέπεια, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερο συνολικό βάρος γέννησης ή αυξημένη πιθανότητα αποβολής (ανά Εγκυμοσύνη, γέννηση και μωρό).
Ως μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition δείχνει ότι οι πιθανές επιδράσεις της καφεΐνης σε ένα έμβρυο μπορεί να γίνουν πιο έντονες όσο πιο μακριά βρίσκεστε στην εγκυμοσύνη. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι μέχρι το τρίτο τρίμηνο, η καφεΐνη μπορεί να καθαριστεί μέσω του συστήματος πολύ πιο αργά από ό,τι στο δεύτερο και πιο αργά από ό,τι στο πρώτο, αυξάνοντας επομένως την έκθεση και την πιθανότητα επιπλοκών για το μωρό.
Ο καφές σας θα μπορούσε να προκαλέσει άγχος στην καρδιά σας
Όποιος έχει πιει λίγο καφέ μπορεί να επιβεβαιώσει την ανησυχητική επίδραση που μπορεί να έχει στον καρδιακό σας ρυθμό. Ωστόσο, ενώ αυτό είναι απλώς μια προσωρινή ενόχληση για ορισμένους, θα μπορούσε να είναι πιο προβληματικό για άτομα που έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις.
“Καθώς η καφεΐνη από τον καφέ μπορεί να προκαλέσει προσωρινές αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, είναι σημαντικό για οποιονδήποτε με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις να μιλήσει με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το εάν/πόσο καφέ είναι ασφαλές να καταναλώστε”, προειδοποιεί η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Kelly McGrane (μέσω Φάε αυτό, όχι εκείνο!). Και η κατανάλωση πολλών φλιτζανιών καφέ την ημέρα θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, σε ορισμένες περιπτώσεις (σύμφωνα με το NHS).
Ωστόσο, δεν είναι όλα χαμός και καταστροφή για την καρδιά σου με τον καφέ. Ως αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε στο Circulation: Heart Failure δείχνει , η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων καφέ θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρδιακής ανεπάρκειας. Ωστόσο, εάν έχετε καρδιακή πάθηση, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού αυξήσετε την πρόσληψη καφεΐνης και, ακόμη κι αν δεν έχετε, να καταναλώνετε καφεΐνη με μέτρο.
Το IBS μπορεί να επιδεινωθεί με τον καφέ
Άτομα που ζουν με IBS θα γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να παραμείνετε σε εγρήγορση σχετικά με τους ερεθισμούς τους. Και δυστυχώς, ένας πρωινός καφές θα μπορούσε να είναι απλώς το έναυσμα που δεν χρειάζεστε.
Ο καφές είναι προβληματικός για άτομα με IBS λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, λέει ο Johns Hopkins Medicine. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά την κατανάλωση καφέ και η καφεΐνη που τον συνοδεύει, ωθούν το γαστρεντερικό σας σύστημα να επιταχύνει την πεπτική σας διαδικασία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε Συμπτώματα IBS και αυξημένη πιθανότητα διάρροιας. Αυτό που είναι επίσης χρήσιμο να θυμάστε είναι το γεγονός ότι οι υψηλότερες ποσότητες καφέ μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του άγχους σας, χάρη στην απελευθέρωση αδρεναλίνης που προκαλεί στο σύστημά σας, λέει η Υγεία. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί διπλά δύσκολο για άτομα με IBS, για τα οποία το άγχος είναι ένας παράγοντας και ένας πιθανός υποκινητής συμπτωμάτων.
Αν πραγματικά δεν μπορείτε να μείνετε χωρίς τον πρωινό σας καφέ, ωστόσο, αξίζει να δοκιμάσετε να μεταβείτε σε μια έκδοση χωρίς καφεΐνη ή ένα μείγμα με λιγότερο καφεΐνη. Η επιλογή ενός πιο ελαφρύ καβουρδισμένου καφέ μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, καθώς τείνουν να είναι λιγότερο καφεΐνης (και μπορεί να έχουν λιγότερο αντίκτυπο στο έντερό σας).
Αν είστε ανήσυχοι, ο καφές μπορεί να μην σας βοηθήσει
Αν είστε σαν εμάς, θα καταλάβετε πώς είναι να έχετε απασχολημένο μυαλό ξανά και ξανά. Και αν νιώθετε άγχος, είτε περιστασιακά είτε επίμονα, μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα να αγοράσετε αυτήν την κούπα καφέ σούπερ μεγέθους.
Υπάρχει μια καθιερωμένη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υψηλότερων ποσοτήτων καφεΐνη και άγχος, λόγω του τρόπου με τον οποίο η χημική ουσία αλληλεπιδρά με τα συστήματα ορμονικής απελευθέρωσής μας, όπως Healthline. Όταν πίνουμε καφέ με καφεΐνη, το σώμα μας απελευθερώνει αδρεναλίνη για να μας κάνει να νιώθουμε πιο ξύπνιοι, περιορίζοντας ταυτόχρονα την παραγωγή αδενοσίνης, μιας χημικής ένωσης που μας κουράζει. Ωστόσο, όταν έχουμε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης στο σύστημά μας, αυτό το αποτέλεσμα γίνεται όχι μόνο δυναμωτικό, αλλά και άγχος.
Αυτό που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα είναι ότι η κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων καφεΐνης μπορεί να διακόψει τον ύπνο μας. Και όταν χάνουμε τον ύπνο μας, μπορεί να καταλήξουμε να νιώθουμε περισσότερο άγχος, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο κατανάλωσης καφεΐνης και επακόλουθη ανησυχία (σύμφωνα με το Sleep Foundation). Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε την πρόσληψη καφεΐνης και να μην υπερβαίνετε το συνιστώμενο ανώτατο όριο των περίπου 400 χιλιοστόγραμμα ημερησίως, σύμφωνα με το FDA.
Τα συμπτώματα επιληψίας μπορούν να προκληθούν από τον καφέ
Η διαχείριση της επιληψίας είναι μια καθημερινή εμπειρία για πολλούς ανθρώπους και η προσοχή στα ερεθίσματα είναι ζωτικής σημασίας. Αν λοιπόν σκέφτεστε να εισάγετε έναν πρωινό καφέ στη ρουτίνα σας, ίσως αξίζει να γνωρίζετε τους κινδύνους. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Epilepsy & Συμπεριφορά, η κατανάλωση καφεΐνης φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων. Παρατηρήθηκε επίσης από ερευνητές ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να κάνει τα αντιεπιληπτικά φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό παρατηρήθηκε σε μη ανθρώπινες μελέτες.
Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της καφεΐνης και της πιθανότητας για επιληπτικές κρίσεις δεν είναι ακόμη οριστική, καθώς Epsy. Και αξίζει επίσης να γνωρίζουμε ότι σε άλλες μελέτες, η κατανάλωση καφεΐνης φάνηκε να κάνει λιγότερο πιθανές επιληπτικές κρίσεις, αυξάνοντας τον ουδό επιληπτικών κρίσεων στα άτομα που την κατανάλωναν. Το ζωτικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η εμπειρία του καθενός από την επιληψία είναι διαφορετική και η ευαισθησία στην καφεΐνη (και οι πιθανές επιπτώσεις της στην πιθανότητα επιληπτικών κρίσεων) θα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Εάν ανησυχείτε καθόλου για την επίδραση που μπορεί να έχει η καφεΐνη στην επιληψία σας, μιλήστε με το γιατρό σας.
Για άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη, ο καφές μπορεί να είναι ένας κίνδυνος
Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι μετά από μερικές γουλιές καφέ, αναπηδάτε από τους τοίχους, ενώ οι φίλοι σας φαινομενικά δεν επηρεάζονται; Αν σας ακούγεται αυτό, μπορεί να έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη — και αν έχετε, το να πίνετε εκείνο τον πρωινό καφέ θα μπορούσε να είναι πιο ενοχλητικό από όσο νομίζετε.
Η ευαισθησία στην καφεΐνη μπορεί να προκληθεί από τη γενετική σας σύνθεση ή μπορεί να προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες όπως ένα νέο φάρμακο, όπως Healthline εξηγεί. Και όπως θα περίμενε κανείς, τα συμπτώματα της ευαισθησίας στην καφεΐνη είναι, λοιπόν, αίσθημα πολύ καφεΐνης, με άγχος, ταχύτερο καρδιακό παλμό, πονοκεφάλους και ανησυχία που εμφανίζονται μετά από λίγες μόνο γουλιές καφέ.
Ενώ η ευαισθησία στην καφεΐνη μπορεί συχνά να συγχέεται με μια αλλεργία στην καφεΐνη, πρόκειται για εντελώς διαφορετικές καταστάσεις, με τις αλλεργίες στην καφεΐνη να προκαλούν μια απάντηση παρόμοια με αυτή άλλων αλλεργιών (όπως κνίδωση ή ερεθισμένο δέρμα). Εάν έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη, το πιο σοφό πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης ή να την αφαιρέσετε εντελώς από τη διατροφή σας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ανακαλύψουν ότι είναι σε θέση να πίνουν μικρότερη ποσότητα καφεΐνης χωρίς αρνητικές συνέπειες. Είναι ενδιαφέρον ότι μπορεί να ισχύει και το αντίθετο: η υποευαισθησία στην καφεΐνη επηρεάζει περίπου έναν στους δέκα ανθρώπους και αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να πίνουν πολύ περισσότερο καφέ χωρίς να αισθάνονται καμία σημαντική επίδραση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Human Molecular Genetics.
Ο καφές μπορεί να επιδεινώσει το ΓΟΠ
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) είναι μια εξαιρετικά κοινή πάθηση παγκοσμίως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το ένα πέμπτο όλων των ανθρώπων την εμφανίζουν, σύμφωνα με ένα αναθεώρηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut. Και αν ανήκετε σε αυτό το 20%, θα ξέρετε ότι αυτό που τρώτε και πίνετε μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στα συμπτώματά σας — και ο πρωινός καφές είναι ένα τέτοιο ρόφημα που πρέπει να αποφεύγετε.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Alimentary Φαρμακολογία & Οι θεραπευτές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες έπιναν καφέ, παρουσίαζαν πιο έντονα συμπτώματα παλινδρόμησης, σε αντίθεση με την κατανάλωση τσαγιού ή απλώς νερού (που δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα). Ωστόσο, μια περαιτέρω μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Saudi Medical Journal διαπίστωσε ότι το τσάι προκάλεσε συμπτώματα ΓΟΠ, καθώς και τον καφέ. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην καφεΐνη στον καφέ, αν και θα πρέπει να δηλωθεί ότι η έρευνα σχετικά με τις ειδικές επιδράσεις της καφεΐνης στα συμπτώματα της ΓΟΠ παραμένει ασαφής, καθώς Medical News Today επισημαίνουν.
Αν διαπιστώνετε ότι ο πρωινός καφές σας προκαλεί καούρα ή παλινδρόμηση οξέος, είναι μάλλον καλύτερο να το κόψετε. Η εναλλαγή σε αφεψήματα από βότανα, καφέ χωρίς καφεΐνη ή καφέ κιχωρίου μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματά σας, ενώ παράλληλα σας επιτρέπει να φτιάξετε το ζεστό ρόφημά σας.
Τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά μπορεί να θέλουν να παραλείψουν την πρωινή κούπα
Αυτό που τρώμε και πίνουμε μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή μας υγεία, αλλά μερικές φορές απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παθήσεων. Ωστόσο, εάν λαμβάνετε βαρφαρίνη — ένα φάρμακο που προορίζεται για την καταπολέμηση θρόμβων αίματος και συχνά συνταγογραφείται σε άτομα για τη θεραπεία εμβολών και μετά από καρδιακές προσβολές (ανά MedlinePlus) — είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη διατροφή σας και τις συνήθειές σας για τον καφέ.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, η καφεΐνη μπορεί να έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης, καθιστώντας τα αντιπηκτικά της αποτελέσματα ακόμη πιο ισχυρά. Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη δήλωσαν ότι ο καφές, καθώς και το τσάι, πρέπει να περιορίζονται κατά τη λήψη βαρφαρίνης.
Το ποτό μπορεί επίσης να αλλάξει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών, όπως WebMD αναφέρει. Η λήψη του Diflucan, ενός αντιμυκητιασικού, ενώ πίνετε επίσης καφές θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το πόσο γρήγορα το σώμα σας κάνει κύκλους μέσω της καφεΐνης που έχετε καταναλώσει, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένετε καφεΐνη (και ενδεχομένως πολύ βουητό) για περισσότερο. Αυτή η επίδραση μπορεί επίσης να παρατηρηθεί εάν παίρνετε οιστρογόνα.
Η θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να επηρεαστεί από τον καφέ
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 θα γνωρίζουν ήδη καλά πώς η διατροφή τους μπορεί να αλληλεπιδράσει με την κατάστασή τους. Ωστόσο, ενώ οι υδατάνθρακες (που επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος) μπορεί να είναι το κύριο πράγμα που προσέχετε, ίσως θέλετε επίσης να εξετάσετε τη συνήθεια του καφέ σας.
Έρευνα που διεξήχθη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και επομένως να είναι αντιπαραγωγική για άτομα που προσπαθούν να τα ελέγξουν (ανά Διαβήτης Η.Β. ). Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίασαν αύξηση 8% στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μετά την κατάποση καφεΐνης, ένα αρκετά αξιοσημείωτο αποτέλεσμα.
Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν ήταν χωρίς περιορισμούς. «Αν και αυτή είναι ενδιαφέρουσα έρευνα, η μελέτη εξετάζει μόνο ένα δείγμα 10 ατόμων για μια περίοδο 72 ωρών, κάτι που αποδεικνύεται πολύ λίγο», λέει η σύμβουλος φροντίδας του Διαβήτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, Cathy Moulton. Μπορεί πράγματι να συμβαίνει ότι, εάν έχετε διαβήτη, μπορείτε να καταναλώνετε τακτικές ποσότητες καφεΐνης χωρίς καμία αξιοσημείωτη επίδραση, όπως το Mayo Clinic αναφέρει. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με το πώς η συνήθεια του καφέ σας μπορεί να επηρεάσει τον διαβήτη τύπου 2, είναι συνετό να τις συζητήσετε με το γιατρό σας. Και να θυμάστε, όπως δηλώνει ο Moulton, η τακτική άσκηση και η διατήρηση μιας θρεπτικής διατροφής είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε υπό έλεγχο το σάκχαρό σας.
Εάν θηλάζετε, μπορεί να θέλετε να περιορίσετε την καφεΐνη
Η απόκτηση ενός νέου μωρού μπορεί να είναι η πιο συναρπαστική (και αγχωτική) περίοδος στη ζωή ενός ατόμου. Αλλά εάν θηλάζετε, ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε πώς η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή του νέου σας μικρού.
Ενώ η κατανάλωση καφέ δεν είναι αυστηρά απαγορευμένη όταν θηλάζετε, το μητρικό γάλα σας μπορεί να επηρεαστεί από την ποσότητα που πίνετε, με μειωμένα επίπεδα σιδήρου και ίχνη καφεΐνης στο γάλα που θα μπορούσαν να στη συνέχεια επηρεάστε το μωρό σας, όπως αναφέρει το WebMD . Για αυτόν τον λόγο είναι χρήσιμο να προσπαθήσετε να περιορίσετε την ημερήσια ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε σε 300 χιλιοστόγραμμα ή λιγότερο κατά τη διάρκεια της περιόδου θηλασμού.
Έχετε επίσης υπόψη σας ότι εάν το μητρικό γάλα σας περιέχει όντως καφεΐνη, η ισχύς του θα διαφέρει από μωρό σε μωρό. Τα μεγαλύτερα μωρά είναι γενικά σε θέση να επεξεργάζονται την καφεΐνη πιο γρήγορα, ενώ τα νεογέννητα μπορεί να τη διατηρήσουν στο σύστημά τους για αρκετές ημέρες. Εάν δεν μπορείτε να μειώσετε εντελώς την καφεΐνη σας, καλό είναι να αποφύγετε να πίνετε καφεΐνη μέχρι να ταΐσετε το μωρό σας ή να τη δίνετε τουλάχιστον τρεις ώρες μετά τον καφέ σας πριν ταΐσετε ξανά. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η καφεΐνη έχει περάσει επαρκώς από το σύστημά σας και δεν θα επηρεάσει το παιδί σας.
Άτομα που έχουν προδιάθεση για γλαύκωμα θα πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ
Ο πρωινός καφές είναι λίγο πολύ ο καλύτερος τρόπος για να ξυπνήσετε το πρωί και να ζωντανέψετε τις αισθήσεις σας για την επόμενη μέρα. Αλλά όταν πρόκειται για την όρασή σας, ορισμένα άτομα μπορεί να κάνουν καλά να αποφύγουν να ενεργοποιήσουν εντελώς την καφετιέρα.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ophthalmology χρησιμοποίησε μια μεγάλη ιατρική βάση δεδομένων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο για να συζητήσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της ανάπτυξης γλαυκώματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ η κατανάλωση υψηλότερων επιπέδων καφεΐνης δεν συσχετίστηκε με την ανάπτυξη της οφθαλμικής πάθησης σε όλους, για άτομα που είχαν υψηλότερη γενετική προδιάθεση σε αυτήν μέσω υψηλότερης ενδοφθάλμιας πίεσης (ΕΟΠ), ο κίνδυνος γλαυκώματος ήταν αυξημένος όταν συνδυαζόταν με την πρόσληψη καφεΐνης. /p>
Λάβετε υπόψη ότι ο κίνδυνος φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα καφεΐνης που έπιναν οι άνθρωποι και για όσους έπιναν τρία έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ, ήταν πολύ υψηλότερος. Είναι επίσης χρήσιμο να θυμάστε ότι το γλαύκωμα τείνει να είναι χωρίς συμπτώματα έως ότου η όραση αρχίσει να επιδεινώνεται. Ως εκ τούτου, μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι η συνήθεια της καφεΐνης σας έχει αντίκτυπο. Η διαβούλευση με έναν οφθαλμίατρο μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τον παράγοντα κινδύνου για γλαύκωμα και να προσαρμόσετε τις συνήθειές σας ανάλογα.
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Αφήστε κάτω αυτό το φλιτζάνι καφέ
Ας είμαστε αληθινοί: Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο καφές δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να σηκώσετε το κεφάλι σας για ύπνο. Αλλά αν βιώνετε ήδη κακή ποιότητα ύπνου, ο καφές μπορεί να μην είναι ο καλύτερός σας φίλος, παρόλο που σας βοηθά να ξυπνήσετε. «Είναι κατανοητό να πιάνεις ένα φλιτζάνι καφέ (ή περισσότερο) μετά από έναν κακό ύπνο, ωστόσο η συνήθεια του καφέ μπορεί να διαιωνίσει έναν κύκλο κακού ύπνου και κόπωσης», προειδοποιεί η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Sue Heikkinen.
Καθώς διανύουμε τις μέρες μας σε κατάσταση εγρήγορσης, ο εγκέφαλός μας δημιουργεί ένα απόθεμα αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας που μας προκαλεί υπνηλία και μας στέλνει για μια καλή ξεκούραση (σύμφωνα με το Sleep Foundation). Αλλά όταν πίνουμε καφέ, η καφεΐνη σε αυτόν εμποδίζει τη συσσώρευση, κρατώντας μας να νιώθουμε ξύπνιοι. Αυτό σημαίνει ότι αν πίνουμε καφέ για να καταπολεμήσουμε την έλλειψη ύπνου, ενδέχεται άθελά μας να προλάβουμε τον ύπνο αργότερα. Ο Heikkinen δηλώνει περαιτέρω ότι ο καφές μπορεί όχι απλώς να μας εμποδίσει να κοιμηθούμε, αλλά μπορεί να εμποδίσει την ποιότητα του ύπνου μας συνολικά, ιδιαίτερα αν τον δοκιμάζουμε πιο κοντά στην ώρα του ύπνου.
Τα άτομα με οστεοπόρωση μπορεί να θέλουν να προσέχουν τη λήψη τους
Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων στις ΗΠΑ πάσχει από οστεοπόρωση και ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός (περίπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι) κινδυνεύουν να αναπτύξουν την πάθηση αργότερα στη ζωή τους λόγω χαμηλής οστικής μάζας, σύμφωνα με το Γραφείο Πρόληψης Νοσημάτων και Προαγωγής Υγείας. Η προσαρμογή της διατροφής σας στις ανάγκες της κατάστασής σας είναι ένα σημαντικό βήμα για να διατηρήσετε τα οστά σας όσο πιο υγιή μπορούν και ο περιορισμός της κατανάλωσης καφέ θα μπορούσε να είναι μια σοφή κίνηση.
“Χάνετε περίπου 6 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου για κάθε 100 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης που καταναλώνετε”, δηλώνει η καθηγήτρια ανθρώπινης διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Linda K. Massey (μέσω WebMD). Τα επίπεδα ασβεστίου είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των οστών και δεδομένου ότι ορισμένοι καφέδες περιέχουν τεράστια επίπεδα καφεΐνης (με 320 χιλιοστόγραμμα διεγερτικού σε μερικά φλιτζάνια των 16 ουγγιών), οι συνήθειες του καφέ σας θα μπορούσαν να έχουν ανησυχητικές επιπτώσεις για τον σκελετό σας.
Θυμηθείτε, επίσης, ότι άλλα διατροφικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν μαζικά τα οστά σας. Έχει παρατηρηθεί ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι προκαλεί απώλεια ασβεστίου και η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, τα οποία συχνά είναι πλούσια σε φώσφορο, μπορεί να ωθήσει το σώμα σας να χάσει περισσότερο από το μέταλλο.