Η δημοτικότητα της Kombucha έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, βρίσκοντας το δρόμο της στα συνηθισμένα παντοπωλεία. Ορισμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής θα προσφέρουν τη σπιτική τους kombucha στη βρύση και μπορείτε να βρείτε κιτ παρασκευής kombucha για να απολαύσετε αυτό το ποτό που έχει υποστεί ζύμωση στο σπίτι. Ορισμένοι άνθρωποι ορκίζονται στα οφέλη της kombucha για την υγεία, από την αποτοξίνωση έως τον περιορισμό των φλεγμονών και την προστασία της καρδιάς σας, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Οι άνθρωποι στρέφονται στην kombucha επειδή γνωρίζουν ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το kimchi, το tempeh και η kombucha έχουν καλά βακτήρια που μπορούν να βελτιώσουν το μικροβίωμα του εντέρου τους (μέσω του The Conversation). Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης, τα βακτήρια δημιουργούν βιογενείς αμίνες – ιδιαίτερα ισταμίνη και τυραμίνη – για να διασπάσουν τα αμινοξέα. Αν οι ισταμίνες σας φαίνονται οικείες, θα ξέρετε ότι συνήθως συνδέονται με συμπτώματα αλλεργίας. Οι άνθρωποι που δεν διαθέτουν ένα συγκεκριμένο ένζυμο για την πέψη των ισταμινών στο kombucha μπορεί να εμφανίσουν κνησμό, ρινική καταρροή, πονοκεφάλους ή κόπωση.
Δυσανεξία στην ισταμίνη και kombucha
Σύμφωνα με το Allergy UK, τα άτομα με δυσανεξία στην ισταμίνη δεν διαθέτουν το πεπτικό ένζυμο διαμινοξειδάση. Όταν τρώνε τρόφιμα που περιέχουν αυτές τις βιογενείς αμίνες, τα άτομα αυτά μπορεί να αισθάνονται συμπτώματα αλλεργίας 30 λεπτά ή και περισσότερο μετά την κατανάλωσή τους. Αυτή η αντίδραση θα μπορούσε να προκύψει από την κατανάλωση kombucha ή άλλων τροφίμων και ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κρασί, η μπύρα, το ξινολάχανο, το κεφίρ ή το miso.
Αυτή η δυσανεξία στην ισταμίνη θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει γαστρεντερικά συμπτώματα, σύμφωνα με το Healthline. Συμπτώματα όπως ο κοιλιακός πόνος, το φούσκωμα ή η ναυτία συχνά υποδεικνύουν δυσανεξία στην ισταμίνη. Η δυσανεξία στην ισταμίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει ακανόνιστο εμμηνορροϊκό κύκλο, αλλά θα μπορούσατε επίσης να αναπτύξετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή ζάλη. Τα άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές (όπως η κοιλιοκάκη ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν δυσανεξία στην ισταμίνη. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο τεστ για τη δυσανεξία στην ισταμίνη, ίσως να θέλετε να ρίξετε μια ματιά στη συνήθειά σας να πίνετε kombucha για να δείτε αν αυτή η τροφή που έχει υποστεί ζύμωση ευθύνεται για τα συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργία.
Άλλες παρενέργειες του kombucha
Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν το σπιτικό kombucha τους, κάποια kombucha θα μπορούσε να μολυνθεί ή να υποστεί υπερβολική ζύμωση, σύμφωνα με το Medical News Today. Αυτά τα σπιτικά παρασκευάσματα μπορεί να μην παστεριώνονται όπως η αγορασμένη στο κατάστημα kombucha, οπότε τα επιβλαβή βακτήρια θα μπορούσαν να αναπτυχθούν – όπως και τα υγιή βακτήρια. Αυτό θα μπορούσε να το καταστήσει μη ασφαλές για κατανάλωση, ειδικά αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αναζητήστε kombucha που έχει παστεριωθεί ή τουλάχιστον παστεριωθεί πριν από την προσθήκη των βακτηρίων.
Να θυμάστε ότι η kombucha παρασκευάζεται από παρασκευασμένο τσάι και ζάχαρη. Οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη ίσως να θέλουν να βρουν παρασκευάσματα kombucha που παρασκευάζονται από τσάι βοτάνων που δεν περιέχουν καφεΐνη. Ορισμένα ροφήματα kombucha έχουν πρόσθετη ζάχαρη ή χυμούς που μπορούν να προσθέσουν επιπλέον θερμίδες και να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας. Ελέγξτε την ετικέτα στην αγαπημένη σας kombucha για μια επιλογή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αν και είναι σπάνιο, η kombucha θα μπορούσε να είναι τοξική για το συκώτι σας, ειδικά αν έχετε κάποια πάθηση του ήπατος. Επειδή δεν υπάρχει πληθώρα ερευνών σχετικά με τα οφέλη ή τις παρενέργειες του kombucha, είναι καλύτερο να περιορίσετε τη συνήθεια του kombucha σε περίπου μία ή δύο μερίδες των 8 ουγκιών την ημέρα.