Εάν είστε από αυτούς που χρειάζεστε την καθημερινή σας java για να ενεργοποιήσετε τον εγκέφαλό σας το πρωί, υπάρχουν καλά νέα. Αποδεικνύεται ότι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.
Η μελέτη παρακολούθησε άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών από το Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα από 12 χρόνια. Οι ερευνητές ρώτησαν κάθε συμμετέχοντα πόσα φλιτζάνια καφέ ήπιαν και αν έπιναν στιγμιαίο, ντεκαφεϊνέ ή αλεσμένο καφέ. Παρακολούθησαν επίσης αν είχαν ή όχι διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο ή αρρυθμία. Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας παρακολούθησης, το 6,2% των συμμετεχόντων πέθανε από καρδιακή νόσο.
Μετά την προσαρμογή για δημογραφικές μεταβλητές, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, υπνική άπνοια, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός έως πέντε φλιτζανιών αλεσμένου ή στιγμιαίου καφέ μείωσε τον κίνδυνο αρρυθμία . Η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ δεν είχε χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καφέ.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δύο έως τρία φλιτζάνια οποιουδήποτε τύπου καφέ μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, στεφανιαίας νόσου, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου ανεξάρτητα από την αιτία.
Είναι η καφεΐνη ή ο καφές;
Η πρόσφατη μελέτη που περιγράφεται πώς μέτριες ποσότητες καφεΐνης μπορούν να βελτιώσουν την εγρήγορση, αλλά η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να σας κάνει ανήσυχους, ανήσυχους και αϋπνούς. Η καφεΐνη αυξάνει επίσης την αρτηριακή σας πίεση, αν και, με την πάροδο του χρόνου, δημιουργείτε μια ανοχή στην καφεΐνη για να διατηρείτε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο. Η καφεΐνη, ωστόσο, μπορεί να είναι τοξική εάν καταναλώνετε περισσότερα από 1.200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα (ανά Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ). Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι η καφεΐνη μπορεί να προστατεύσει την καρδιά από αρρυθμίες, γι’ αυτό η μελέτη δεν βρήκε μειωμένο κίνδυνο για αρρυθμία μεταξύ των ατόμων που πίνουν χωρίς καφεΐνη.
Σε ένα δελτίο τύπου σχετικά με τη μελέτη, ένας από τους συγγραφείς, ο καθηγητής Peter Kistler, από το Baker Heart and Diabetes Research Institute στην Αυστραλία, είπε ότι οι ενώσεις του καφέ θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία (σύμφωνα με την Bloomberg). Ο Kistler είπε, “Είναι πιθανό ότι οι ενώσεις χωρίς καφεΐνη ήταν υπεύθυνες για τις θετικές σχέσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ της κατανάλωσης καφέ, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της επιβίωσης. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων ο καφές όλων των τύπων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αλλά μπορεί να απολαμβάνουν ως μια υγιή καρδιά συμπεριφορά».