Το πρωινό συχνά αποκαλείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά γιατί; Σύμφωνα με το Healthline, η κατανάλωση πρωινού τροφοδοτεί το σώμα σας με την απαραίτητη ενέργεια και βοηθά στην εκκίνηση του μεταβολισμού σας. «Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση πρωινού μειώνει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, αυξάνει τον κορεσμό, βελτιώνει την ποιότητα της διατροφής μας και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη στα γεύματα που τρώμε την υπόλοιπη ημέρα», Lauri Wright, επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας στο το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, είπε στο Healthline. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υγιέστερο σωματικό βάρος και, όπως λέγεται, η παράλειψη του πρωινού μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Μια συστηματική ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cardiovascular Development and Disease εξηγεί ότι η παράλειψη πρωινού μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ορισμένων καρδιομεταβολικών καταστάσεων. Μερικές από αυτές τις καρδιομεταβολικές καταστάσεις περιλαμβάνουν διαβήτη, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, μεταβολικό σύνδρομο και ανεπιθύμητα προφίλ λιπιδίων. Εναλλακτικά, τα άτομα που εγκαταλείπουν το πρωινό είναι επίσης πιο πιθανό να μην ασκούνται συχνά, να χάνουν τις συνιστώμενες ποσότητες των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και να τρώνε περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα και θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξηγεί η American Heart Association. Έχοντας αυτό κατά νου, το να τρώτε πρωινό κάθε μέρα μπορεί να είναι μια καλή ιδέα για να υποστηρίξετε τη γενική σας υγεία, αλλά ποια υγιεινά είδη πρωινού τρώνε πιο συχνά οι άνθρωποι;
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες προτιμούν τα αυγά για πρωινό
Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, το Health Digest διεξήγαγε μια έρευνα μεταξύ των αναγνωστών του για να ανακαλύψει περισσότερα για τις πιο κοινές (και όχι τόσο συνηθισμένες) επιλογές πρωινού. Έκαναν την ίδια ερώτηση σε 610 αναγνώστες: ποιο είναι το υγιεινό πρωινό σας; Στην κορυφή της δημοσκόπησης ήταν τα αυγά, με το 40,98% να αναφέρει ότι αυτό είναι το πρωινό που προτιμούν. Το δεύτερο πιο κοινό υγιεινό πρωινό ήταν το πλιγούρι βρώμης, σύμφωνα με το 23,77% των ερωτηθέντων. Συνολικά το 14,92% είπε ότι τα smoothies ήταν η επιλογή τους, ενώ το 12,79% επέλεξε το γιαούρτι. Οι λιγότερο κοινές επιλογές πρωινού ήταν το τοστ αβοκάντο (5,57%) και τα μπολ με ακάι (1,97%).
Σύμφωνα με το WebMD, άλλα υγιεινά είδη πρωινού περιλαμβάνουν τάκος πρωινού, σάντουιτς πρωινού, τοστ ολικής αλέσεως με βούτυρο ξηρών καρπών και φρουτοσαλάτα. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι καλύτερα για μια επιλογή grab ‘n go όταν δεν έχετε χρόνο (σκεφτείτε πλιγούρι βρώμης σε μια κούπα ταξιδιού), ενώ άλλα μπορούν να προετοιμαστούν εκ των προτέρων (δηλαδή κόψτε τη φρουτοσαλάτα σας το προηγούμενο βράδυ). Τα σπιτικά μάφιν ολικής αλέσεως γεμάτα με ξηρούς καρπούς, σπόρους, λαχανικά ή φρούτα είναι μια άλλη υγιεινή επιλογή πρωινού, επισημαίνει η American Heart Association. Αυτά μπορούν να ετοιμαστούν ακόμη και το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια να τα πετάξετε στην κατάψυξη για να διαρκέσουν όλη την εβδομάδα. Σκεφτείτε να δοκιμάσετε αυτές τις συνταγές για υγιεινά μάφιν μπανάνας ή μάφιν μήλου χωρίς γλουτένη για λίγη έμπνευση.