Η μούχλα είναι κάτι περισσότερο από ό,τι φαίνεται με το μάτι – κυριολεκτικά. Αυτές οι ασαφείς κηλίδες πράσινου, γκρι ή λευκού χρώματος που βλέπετε να προσπερνούν το μισοφαγωμένο ψωμί που ξεχάσατε στο πίσω μέρος του ντουλαπιού μπορεί να εισχωρήσουν βαθιά κάτω από την επιφάνεια του τροφίμου, αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Αν και δεν αποτελούν όλες οι μούχλες κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, ορισμένοι τύποι μούχλας μπορούν να παράγουν τοξίνες που προκαλούν ασθένειες. Άλλοι μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή να οδηγήσουν σε αναπνευστικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, σε πολλούς από εμάς έχει ειπωθεί ότι όλα τα τρόφιμα πρέπει να απορρίπτονται με την πρώτη εμφάνιση μούχλας. Αν και αυτή δεν είναι μια κακή κατευθυντήρια γραμμή που πρέπει να ακολουθήσετε, μπορεί να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στον κανόνα.
Η παρουσία μούχλας στα τρόφιμα δεν σηματοδοτεί πάντα κίνδυνο. Αντίθετα, η μούχλα αποτελεί βασικό συστατικό σε ορισμένα αγαπημένα τρόφιμα, όπως το μπλουζέ τυρί Brie ή το τυρί Gorgonzola. Όταν πρόκειται για κρέας, ωστόσο, η μούχλα δεν αποτελεί γενικά καλό σημάδι.
Το σκληρό σαλάμι και τα χωριάτικα ζαμπόν με ξηρή ωρίμανση παίρνουν πάσο
Τα κρέατα που περιέχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας – όπως το μπέικον, τα χοτ ντογκ και τα κρέατα για μεσημεριανό γεύμα – διατρέχουν τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης μόλις αρχίσουν να μουχλιάζουν και ως εκ τούτου πρέπει πάντα να απορρίπτονται, προειδοποιεί το USDA. Το ίδιο ισχύει και για τα υπολείμματα. Οποιοδήποτε μαγειρεμένο κρέας ή πουλερικό έχει αποθηκευτεί στο ψυγείο και έχει αρχίσει να μουχλιάζει θα πρέπει στη συνέχεια να πεταχτεί έξω.
Η εξαίρεση στον κανόνα είναι το σκληρό σαλάμι και τα χωριάτικα ζαμπόν. Λευκή μούχλα επιφάνειας μπορεί να βρεθεί σε διάφορα είδη σαλαμιών της Ανατολικής Ευρώπης, της Ιταλίας και του Σαν Φρανσίσκο. Δεν βλάπτει η κατάποση αυτών των προϊόντων, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα είδη μούχλας. Η επιφανειακή μούχλα θεωρείται επίσης στάνταρ για τα χωριάτικα ζαμπόν που έχουν υποστεί ξηρή ωρίμανση. Επειδή τα σκληρά σαλάμια και τα χωριάτικα ζαμπόν είναι και τα δύο προϊόντα σταθερά στο ράφι, η μούχλα στην επιφάνεια δεν είναι ασυνήθιστη. Ενώ εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση, συνιστάται να τρίψετε τη μούχλα πριν το μαγείρεμα.
Πώς η μούχλα βοηθά στην προστασία αυτών των αλλαντικών
Η λευκή μούχλα που βρίσκεται στο εξωτερικό στρώμα των σκληρών σαλαμιών και των χωριάτικων ζαμπόν με ξηρή ωρίμανση εξυπηρετεί στην πραγματικότητα έναν σημαντικό σκοπό. “Δεν υπάρχει τυχαία – είναι μέρος της διαδικασίας παραγωγής”, είπε η διατροφολόγος Lisa Richards στο Reader’s Digest. “Αυτή η καλοήθης μούχλα προστίθεται στο εξωτερικό του [κρέατος] για δύο λόγους. Βοηθά στη θεραπεία του και παρέχει μια προστατευτική επικάλυψη για να κρατήσει το σαλάμι ασφαλές από βακτήρια.” Όχι μόνο αυτό, αλλά οι ειδικοί στη μαγειρική στο βραβευμένο deli and salumeria, il porcellino salumi, με έδρα το Ντένβερ, εξηγούν ότι η επίστρωση μούχλας μπορεί να προσφέρει στους θαυμαστές του σαλάμι μια επιπλέον ξεχωριστή γεύση.
Ενώ αυτά τα σκληρά, παστά κρέατα μπορεί να περάσουν όταν πρόκειται για την ανάπτυξη μούχλας, γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει για όλα τα κρέατα. Επομένως, εάν παρατηρήσετε την ανάπτυξη μούχλας σε άλλα κρέατα, πουλερικά ή άλλα είδη διατροφής, τυλίξτε τα σε πλαστικό ή χαρτί και πετάξτε τα στα σκουπίδια (μέσω USDA). Επιθεωρήστε γειτονικά αντικείμενα για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν επίσης μολυνθεί και απολυμάνετε την περιοχή όπου βρέθηκε το μουχλιασμένο αντικείμενο. Πάνω απ ‘όλα, αποφύγετε να μυρίσετε τυχόν μουχλιασμένα τρόφιμα, καθώς η εισπνοή μούχλας μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.