Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι μια άνετη ισορροπία μεταξύ μιας σόμπας και ενός κανονικού φούρνου. Μπορείτε να ρίξετε κάτι εκεί για να το ζεστάνετε γρήγορα και ακόμη και να μαγειρέψετε το φαγητό σας σε αυτό όταν βιάζεστε.
Αλλά προσπαθήστε να το χρησιμοποιήσετε όπως ο κανονικός φούρνος σας, τα μικροκύματα έχουν τον δικό τους τρόπο λειτουργίας. Όπως εξηγεί ο Επίκουρος Καθηγητής Χημείας στο Birmingham-Southern College στην Αλαμπάμα, Chad Mueller (μέσω του Scientific American), «Ένας φούρνος μικροκυμάτων μαγειρεύει τα τρόφιμα επειδή τα μόρια του νερού μέσα του απορροφούν την ακτινοβολία μικροκυμάτων και ως εκ τούτου θερμαίνουν και θερμαίνουν τα γύρω τρόφιμα. ” Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό μαγειρεύεται λίγο διαφορετικά στον φούρνο μικροκυμάτων από ότι στον παραδοσιακό φούρνο.
Ενώ μπορείτε ακόμα να φτιάξετε ρύζι στο φούρνο μικροκυμάτων και να μαγειρέψετε το μπρόκολο στον ατμό, υπάρχει ένας κίνδυνος που η FDA πιστεύει ότι πρέπει να σκεφτείτε – την ομοιόμορφη μαγειρική. Με τον φούρνο μικροκυμάτων, η διαδικασία μαγειρέματος δεν είναι η συνήθης προσέγγισή σας “μέσα προς τα έξω”, όπως εξηγείται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Το φαγητό στην πραγματικότητα αρχίζει να μαγειρεύεται πρώτα από τις εξωτερικές γωνίες, μετά από το οποίο η “διαγωγή θερμότητας από τα καυτά εξωτερικά στρώματα” βοηθά στο μαγείρεμα των υπολοίπων (μέσω του FDA). Ενώ τα βακτήρια στα τρόφιμα μπορούν σίγουρα να καταστραφούν με το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων, το κλειδί είναι να ελέγχετε τα επίπεδα θερμοκρασίας σε διαφορετικά σημεία της διαδικασίας μαγειρέματος και σε πολλές περιοχές του φαγητού σας. Για να είστε ασφαλείς, μπορεί να θέλετε να έχετε ένα θερμόμετρο φαγητού δίπλα σας — ειδικά αν μαγειρεύετε κρέας.
Ο τρόπος που τοποθετείτε το φαγητό σας στο φούρνο μικροκυμάτων έχει σημασία
Με έναν συμβατικό φούρνο, η τοποθέτηση του φαγητού δεν έχει τόση σημασία όσο με τον φούρνο μικροκυμάτων (γι’ αυτό μπορείτε να κολλήσετε μια ολόκληρη γαλοπούλα εκεί και να μην ανησυχείτε πολύ γι’ αυτό). Αλλά με ένα φούρνο μικροκυμάτων, για να μαγειρέψετε κάτι μεγάλο μπορεί να χρειαστεί να το κόψετε σε μικρότερα κομμάτια και να τα απλώσετε ομοιόμορφα σε ένα πιάτο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων πριν τα τοποθετήσετε στο φούρνο. Και πάλι, αυτό βοηθά στο ομοιόμορφο μαγείρεμα. Θα μπορούσατε ακόμη και να τοποθετήσετε πιο ογκώδεις πλευρές του φαγητού προς τις εξωτερικές γωνίες του πιάτου, ώστε να μαγειρεύονται καλύτερα, σύμφωνα με το BBC Good Food.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μαγειρέψετε μια γαλοπούλα σε φούρνο μικροκυμάτων (είτε το θέλετε είτε όχι είναι μια διαφορετική ερώτηση). Όπως εξήγησε ο σεφ και ιδιοκτήτης του Take it Personal Chef Service, Josh Champion (μέσω Yahoo Life), η παρακολούθηση των κατευθυντήριων γραμμών του USDA για τις θερμοκρασίες πουλερικών είναι σημαντική. «Εννοώ, θα μπορούσατε κυριολεκτικά να πετάξετε μια ολόκληρη γαλοπούλα στο φούρνο μικροκυμάτων, και αρκεί να τη μαγειρέψετε αρκετή ώρα στο φούρνο μικροκυμάτων σας για να μαγειρέψετε το κέντρο στους 165 βαθμούς Φαρενάιτ [θα ήταν βρώσιμη]», δήλωσε ο Champion.
Το ανακάτεμα ή το αναποδογυρίζοντας το φαγητό και το σκέπασμα του με ένα καπάκι (με χώρο για να βγαίνει ο ατμός) μπορεί επίσης να βοηθήσει στον κίνδυνο ανομοιόμορφου μαγειρέματος. Εάν χρησιμοποιείτε μεμβράνη, τρυπήστε μερικές τρύπες στην επιφάνεια για να βγει ο ατμός. Η έκρηξη φαγητού στο φούρνο μικροκυμάτων είναι πραγματικό πράγμα.
Μερικές άλλες συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου
Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ο «χρόνος στάσης». Αναφέρεται επίσης ως “χρόνος μαγειρέματος μεταφοράς” και “χρόνος ανάπαυσης”, αυτός είναι ο χρόνος μετά τον οποίο αφαιρείτε το φαγητό από το φούρνο μικροκυμάτων όπου το φαγητό εξακολουθεί να μαγειρεύεται. Λάβετε υπόψη τον “χρόνο παραμονής” πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία μαγειρέματος. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να περιμένετε λίγο προτού σκάψετε.
Ενώ η μεμβράνη προσκόλλησης είναι γενικά ασφαλής για χρήση μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων (εφόσον δεν αγγίζει το φαγητό σας), υπάρχουν και άλλοι τύποι πλαστικού που ενέχουν κίνδυνο, σύμφωνα με τον καθηγητή Μηχανικής Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Juming Tang (μέσω του BBC Future). . «Κάποιο πλαστικό δεν είναι σχεδιασμένο για φούρνους μικροκυμάτων επειδή έχει μέσα πολυμερή για να το κάνει μαλακό και εύκαμπτο, τα οποία λιώνουν σε χαμηλότερη θερμοκρασία και μπορεί να ξεπλυθούν κατά τη διαδικασία του φούρνου μικροκυμάτων εάν υπερβεί τους 100 βαθμούς Κελσίου (212 βαθμούς Φαρενάιτ)» εξήγησε.
Η καθαριότητα είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας όταν μαγειρεύετε σε φούρνο μικροκυμάτων. Στην πραγματικότητα, αυτό ισχύει και για τους συμβατικούς φούρνους και σόμπες. Εάν πρόκειται να φτιάχνετε εναλλάξ λαχανικά, κρέας και ρύζι στον φούρνο μικροκυμάτων σας, καθαρίστε μεταξύ κάθε τύπου τροφής. Αποφύγετε να γεμίζετε υπερβολικά το πιάτο σας για να ελαχιστοποιήσετε το χάος. Στο τέλος της ημέρας, το φούρνο μικροκυμάτων για το σφουγγάρι της κουζίνας σας δεν είναι το μόνο δροσερό πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε αυτόν τον τύπο φούρνου. Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες νόστιμες συνταγές — αρκεί να κατανοήσετε τη συσκευή με την οποία εργάζεστε.