Το ποπ κορν είναι ένα δύσκολο φαγητό για να ξεφύγεις. Εμφανίζεται όταν βρίσκεστε σε έναν κινηματογράφο με φίλους, σερβίρεται ως σνακ στη βραδιά του επιτραπέζιου παιχνιδιού και μπορεί ακόμη και να έχετε μερικές σακούλες με αυτό κρυμμένες κάπου σε ένα ντουλάπι στο σπίτι.
Αλλά σε αντίθεση με τις περισσότερες λιχουδιές για πάρτι, το ποπ κορν έχει στην πραγματικότητα κάποια οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μια μερίδα 100 γραμμαρίων ποπ κορν έχει 12,9 γραμμάρια πρωτεΐνης, 14,5 γραμμάρια φυτικών ινών και 329 χιλιοστόγραμμα καλίου. Το ποπ κορν είναι επίσης 100% δημητριακά ολικής αλέσεως σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα σνακ, γεγονός που το καθιστά πλούσια πηγή φυτικών ινών. Αλλά υπάρχει κάτι που το ποπ κορν έχει υψηλότερη συγκέντρωση ακόμη και από τα φρούτα και τα λαχανικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες: τις πολυφαινόλες.
Ο Joe Vinson, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Scranton στην Πενσυλβάνια, ανέφερε τα ευρήματα μιας μελέτης του 2019 σχετικά με τα απροσδόκητα οφέλη του ποπ κορν για την υγεία. Σύμφωνα με τον Vinson, οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά πολυφαινόλες είναι πολύ πιο συγκεντρωμένες στο ποπ κορν επειδή έχει μόνο περίπου 4% νερό, σε αντίθεση με τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν 90% νερό (μέσω Science Daily). Επιπλέον, οι φλούδες του ποπ κορν είναι αυτό που ο Vinson ονόμασε «θρεπτικά ψήγματα χρυσού», επειδή είναι γεμάτες πολυφαινόλες και φυτικές ίνες. Σύμφωνα με τη μελέτη, μια μερίδα ποπ κορν περιέχει έως και 300 χιλιοστόγραμμα πολυφαινολών σε σύγκριση με τα φρούτα που έφτασαν τα 160 χιλιοστόγραμμα και το γλυκό καλαμπόκι που στρογγυλοποιήθηκε στα 114 χιλιοστόγραμμα.
Τι κάνουν οι πολυφαινόλες;
Οι πολυφαινόλες, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά, μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Προάγουν επίσης την κυκλοφορία και την καλή πεπτική υγεία (μέσω της Πρόληψης).
«Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία ενώσεων που βρίσκονται φυσικά σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, βότανα, μπαχαρικά, τσάι, μαύρη σοκολάτα και κρασί», δήλωσε η διαιτολόγος Alina Petre μέσω του Healthline. Εκτός από την καταπολέμηση της φλεγμονής, «μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που διαφορετικά θα βλάψουν τα κύτταρά σας και θα αυξάνουν τον κίνδυνο καταστάσεων όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις», πρόσθεσε ο Petre.
Εάν θέλετε να προωθήσετε την υγεία του εντέρου, να ενισχύσετε τη λειτουργία της μνήμης του εγκεφάλου σας, να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να εργαστείτε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από καρδιακές παθήσεις, το ποπ κορν μπορεί να μην είναι ένα κακό σνακ για να τρώτε. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ενώ το σνακ ολικής αλέσεως στην πραγματική του μορφή θα μπορούσε να προσφέρει κρυφά οφέλη για την υγεία, το να αλείψετε ποπ κορν με αλάτι, βούτυρο ή σάλτσες με ζάχαρη θα νικήσει τον σκοπό. Έτσι μπορεί να τρώτε πάρα πολύ ποπ κορν. Σύμφωνα με τον Vinson (μέσω Science Daily), «Τα ποπ κορν που σκάνε αέρα έχουν τον χαμηλότερο αριθμό θερμίδων… Τα ποπ κορν μικροκυμάτων έχει διπλάσιες θερμίδες από τα ποπ κορν, και αν ρίξετε τις δικές σας με λάδι, αυτό έχει διπλάσιες θερμίδες σαν αέρινο ποπ κορν». Είπε επίσης ότι το λίπος αποτελεί το 43% του ποπ κορν μικροκυμάτων, έναντι 28% όταν ρίχνετε το δικό σας σε λάδι.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να φάτε ποπ κορν;
Η υγιεινή του ποπ κορν εξαρτάται πραγματικά από τον τρόπο που το φτιάχνετε. Κάτι που δεν θα βρείτε στα ποπ κορν που αγοράζονται από το κατάστημα είναι ο έλεγχος της ζάχαρης, του αλατιού ή του βουτύρου. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε αυτό το θρεπτικό φαγητό είναι είτε να το φτιάξετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας μια μηχανή air popper (αν έχετε) είτε να ακολουθήσετε την παραδοσιακή διαδρομή και να φτιάξετε ποπ κορν πάνω από τη σόμπα.
Δεν χρειάζεται να αφήσετε εντελώς έξω το αλάτι ή το λάδι (εκτός αν προσπαθείτε να μειώσετε), σύμφωνα με την εγγεγραμμένη διαιτολόγο Paula Doebrich (μέσω Shape). Επιλέξτε πιο υγιεινά έλαια όπως το αβοκάντο. «Τα λίπη με χαμηλότερο σημείο καπνού, όπως το λάδι καρύδας ή το βούτυρο, μπορεί να μην είναι ιδανικά για την υψηλή θερμότητα [που παράγεται] όταν φτιάχνουμε ποπ κορν στην εστία», πρόσθεσε. Όσο για το αλάτι, η Doebrich συνιστά τη χρήση 1/2 κουταλιού του γλυκού ανά τρία φλιτζάνια σκασμένο ποπ κορν. Το υπέροχο με το να φτιάξετε το δικό σας ποπ κορν είναι ότι μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικά είδη πυρήνων και επικαλύψεων ποπ κορν. Μπορείτε να το διατηρήσετε ζαχαρούχο αλλά υγιεινό με επιλογές όπως μαύρη σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα ή να το απολαύσετε με μπαχαρικά και βότανα της επιλογής σας.
Ενώ το κρυφό διατροφικό όφελος των πολυφαινολών στο ποπ κορν είναι κάτι που πρέπει να χαίρεστε, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παραλείψετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας. Στην πραγματικότητα, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα που δεν περιέχει το ποπ κορν, επομένως όλα έχουν να κάνουν με την ισορροπία.