Οι μελιτζάνες είναι γνωστές για το βαθύ γυαλιστερό μοβ χρώμα τους και το ασυνήθιστο μακρόστενο σχήμα τους. Γνωστό και ως μελιτζάνες, αυτό το λαχανικό είναι βασικό σε ορισμένες κουζίνες και για καλό λόγο — είναι νόστιμο (μέσω του Medical News Today). Είτε αυτό είναι απολαυστικό σε κάποια μελιτζάνα parmigiana είτε με baba ganoush, οι μελιτζάνες είναι γεμάτες οφέλη για την υγεία. Επειδή οι μελιτζάνες είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, τη γνωστική λειτουργία, την υγεία των ματιών, τη διαχείριση του βάρους και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Αλλά αυτά τα οφέλη για την υγεία ισχύουν για κάθε μέρος μιας μελιτζάνας; Οχι ακριβώς.
Όταν πρόκειται να φάτε μια μελιτζάνα, υπάρχει ένα μέρος που δεν πρέπει ποτέ να φάτε. Η πρόληψη επισημαίνει ότι τα άνθη και τα φύλλα της μελιτζάνας πρέπει πάντα να αποφεύγονται γιατί είναι επικίνδυνα. Περιέχουν υψηλή ποσότητα μιας τοξικής ένωσης που ονομάζεται σολανίνη. Μια μελέτη του 2017 αναφέρει ότι το μπουμπούκι μιας ιρανικής μελιτζάνας περιέχει περίπου 135,63 μικρογραμμάρια, ενώ τα φύλλα περιέχουν 113,29 μικρογραμμάρια. Σύμφωνα με το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η δηλητηρίαση από σολανίνη μπορεί να προκαλέσει εμετό, πόνο στο στομάχι, διάρροια, πυρετό, πονοκεφάλους, αργή αναπνοή και πολλά άλλα.
Ενώ η κατανάλωση λαχανικών, από τη ρίζα έως το στέλεχος, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε κάθε μέρος του λαχανικού και να μειώσετε τα απόβλητα, ορισμένα μέρη των μελιτζάνες είναι καλύτερα να αφεθούν στο κομπόστ. Τι γίνεται όμως με το δέρμα μιας μελιτζάνας, είναι ασφαλές για κατανάλωση;
Μπορείτε να φάτε τη φλούδα της μελιτζάνας;
Τώρα που τα λουλούδια και τα φύλλα έχουν πεταχτεί έξω, είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε αν πρέπει να απορρίπτεται και το δέρμα, ειδικά επειδή δεν εμφανίζεται πάντα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Για να μην αναφέρουμε τη φλούδα άλλων λαχανικών, όπως οι γλυκοπατάτες, θεωρούνται ασφαλείς για κατανάλωση. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Advances of Nutrition εξηγεί ότι η περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να αυξηθεί απλώς με τη διατήρηση της επιδερμίδας ανοιχτή. Το θέμα είναι ότι οι φλούδες μπορούν να μεγιστοποιήσουν το διατροφικό προφίλ των φρούτων και των λαχανικών, και οι μελιτζάνες δεν αποτελούν εξαίρεση.
Παλαιότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Toxicology εξηγεί ότι το μωβ δέρμα μιας μελιτζάνας περιέχει υψηλές ποσότητες νασουνίνης, η οποία είναι μια ανθοκυανίνη. Η Nasunin υποστηρίζει το σώμα παρέχοντας θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και απομακρύνοντας τις ανεπιθύμητες τοξίνες, μοιράζεται το Medical News Today. Αποτρέπει επίσης τη νευροφλεγμονή, βοηθά στη ροή του αίματος και προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες στον εγκέφαλο. Λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων, μπορεί ακόμη και να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι φλούδες των νεαρών μελιτζάνες είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Ωστόσο, η φλούδα των μεγαλύτερων μελιτζάνας πρέπει να πεταχτεί έξω. Όσον αφορά την επιλογή μελιτζάνας, το Produce for Better Health Foundation προτείνει να επιλέξετε μια που δεν έχει αποχρωματισμό ή ρωγμές και είναι βαριά. Επομένως, αν θέλετε να δοκιμάσετε το παχύ μοβ δέρμα, φροντίστε να καθαρίσετε καλά τη φλούδα για να αφαιρέσετε τυχόν βακτήρια και υπολείμματα φυτοφαρμάκων πριν την καταναλώσετε.