Η αλκαλική δίαιτα ισχυρίζεται ότι μειώνει τα επίπεδα οξύτητας του αίματός σας (γνωστά και ως επίπεδα pH) τρώγοντας επιλεκτικά και αποφεύγοντας συγκεκριμένα τρόφιμα. Η κλίμακα pH είναι μια μονάδα μέτρησης για την οξύτητα ή την αλκαλικότητα μιας ουσίας και κυμαίνεται από 0 έως 14 (μέσω του στόχου Γραμμή υγείας). Όταν κάτι έχει pH κάτω από 7, σημαίνει ότι είναι όξινο. Αντίθετα, ένα pH πάνω από 7 σημαίνει ότι κάτι είναι αλκαλικό ή βασικό, ενώ ένα pH 7 υποδηλώνει ότι μια ουσία ή ένα πράγμα είναι ουδέτερο, κάτι που ισχύει για το καθαρό νερό.
Σύμφωνα με μια μελέτη που Δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental and Public Health, διαφορετικά μέρη του σώματός σας έχουν διαφορετικά επίπεδα pH για να εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Για παράδειγμα, το δέρμα, ο κόλπος και το στομάχι σας έχουν χαμηλότερα ή όξινα επίπεδα pH για την προστασία ή τον περιορισμό της υπερανάπτυξης των μικροβίων και τη διάσπαση των τροφών, αντίστοιχα. Αντίθετα, η χολή και τα παγκρεατικά υγρά έχουν υψηλότερα ή βασικά επίπεδα pH που εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου και βοηθούν την πέψη. Όταν πρόκειται για το αίμα σας, θα πρέπει να έχει pH μεταξύ 7,35 και 7,45, που σημαίνει ότι είναι ελαφρώς όξινο.
Η οξέωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία το pH των σωματικών σας υγρών γίνεται πολύ όξινο, γεγονός που μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία σας (ανά Livestrong). Οι υποστηρικτές της αλκαλικής δίαιτας δηλώνουν ότι η τροποποίηση της πρόσληψης τροφής μπορεί να αλκαλοποιήσει το αίμα σας για να αντιμετωπίσει την οξέωση και να αποτρέψει την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. Αυτό το άρθρο θα σας πει εάν η αλκαλική δίαιτα βασίζεται σε γεγονότα ή αν είναι απλώς μια άλλη μόδα.
Είναι ένας τύπος vegan διατροφής που στοχεύει στη μείωση των επιπέδων pH του αίματός σας
Η αλκαλική δίαιτα βασίζεται στην αντίληψη ότι η σύνθεση της δίαιτας επηρεάζει το επίπεδο οξύτητας του σώματός σας, το οποίο προέρχεται από την έννοια του διαιτητικού φορτίου οξέος (DAL). Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο The International Journal Περιβαλλοντικής Έρευνας και Δημόσιας Υγείας, μια διατροφή πλούσια σε αμινοξέα που περιέχουν θείο (τα οποία βρίσκονται σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης) προάγει υψηλό DAL, ενώ μια διατροφή πλούσια σε κάλιο και τα υποπροϊόντα του (τα οποία υπάρχουν σε φυτικά τρόφιμα) οδηγεί σε χαμηλό DAL. Σύμφωνα με την ανάλυση, μια ανισορροπία μεταξύ των οξινιστικών έναντι των αλκαλοποιητικών τροφίμων – γνωστό και ως ζωικής έναντι των φυτικών τροφίμων – οδηγεί σε υψηλό DAL, το οποίο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Επομένως, η δίαιτα προτείνει ένα vegan lifestyle για να μην γίνει πολύ όξινο το σώμα σας.
Ωστόσο, όπως εξηγείται από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Περιβαλλοντικής και Δημόσιας Υγείας, η ισορροπία του pH του σώματός σας (επίσης γνωστή ως ομοιόσταση οξέος-βάσης) είναι μια αυστηρά ρυθμιζόμενη διαδικασία που του επιτρέπει να λειτουργεί σωστά και οι πνεύμονες και τα νεφρά σας είναι τα όργανα που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της εν λόγω ισορροπίας. Ενώ η μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα τρόφιμα έχουν θετικό ή αρνητικό φορτίο οξέος, αναφέρει επίσης ότι τα νεφρά σας εκκρίνουν το επιπλέον οξύ μέσω των ούρων σας ανάλογα με την ανάγκη του σώματός σας να εξισορροπήσει το εσωτερικό του pH. Επιπλέον, η μελέτη διασφαλίζει ότι ενώ οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες οδηγούν σε αλλαγές στο pH των ούρων, μετά βίας τροποποιούν τα επίπεδα pH του αίματος.
Τροφές που πρέπει να τρώτε ενώ κάνετε αλκαλική δίαιτα
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The International Journal of Environmental Research and Public Health, η χορτοφαγική διατροφή συμβάλλει στη μείωση του όξινου φορτίου που οδηγεί σε αυξημένο διαιτητικό όξινο φορτίο (DAL). Σε αντίθεση με τις ζωικές και τις χορτοφαγικές δίαιτες (οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν αυγά και γαλακτοκομικά), οι vegan δίαιτες χαρακτηρίζονται από σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, φασολιών και άλλων οσπρίων που παρέχουν φυτικές πρωτεΐνες και έχουν αλκαλοποιητική δράση. Επιπλέον, είναι επίσης πλούσιες σε κάλιο, το οποίο προάγει την παραγωγή αλκαλικών ή βασικών ενώσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Αλκαλικής Διατροφής , δεν είναι όλα τα φυτικά τρόφιμα ίσα όσον αφορά τις αλκαλικές τους ιδιότητες. Σύμφωνα με τις λίστες τροφίμων τους, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια μπορεί να κυμαίνονται από πολύ ή ελαφρώς αλκαλικά έως πολύ ή ελαφρώς όξινα. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ενθαρρύνουν την επιλογή αυτών που βρίσκονται στην πλευρά της αλκαλοποίησης.
Για παράδειγμα, όταν πρόκειται για φρούτα, μερικά εξαιρετικά αλκαλικά είναι τα σύκα, το αβοκάντο, το ακτινίδιο, τα λεμόνια και τα λάιμ. Οι μπανάνες, τα μήλα, τα βερίκοκα, τα πορτοκάλια και τα ροδάκινα, για να αναφέρουμε μερικά, θεωρούνται αλκαλικά. Ομοίως, τα αλκαλικά δημητριακά και τα όσπρια περιλαμβάνουν το φαγόπυρο, την κινόα, το άγριο ρύζι, τον αμάρανθο, τις φακές και τα πράσινα, ναυτικά, τη σόγια, το κόκκινο, το pinto και τα φασόλια mung. Επιπλέον, όλα τα φρέσκα λαχανικά και οι ρίζες κυμαίνονται από ήπια έως πολύ αλκαλικά. Τέλος, ορισμένοι ήπια αλκαλικοί ξηροί καρποί, σπόροι και έλαια περιλαμβάνουν αμύγδαλα, κουκουνάρια και ηλίανθο. σπόροι μάραθου, λιναριού και κολοκύθας. και έλαια από σπόρους αβοκάντο, καρύδας, ελιάς, σουσαμιού και λιναριού.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στην αλκαλική δίαιτα
Γενικά, το κρέας, το τυρί, τα αυγά, τα ψάρια και ορισμένα δημητριακά, όπως η βρώμη και τα επεξεργασμένα προϊόντα με βάση το σιτάρι, θεωρούνται όξινα τρόφιμα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The International Journal of Environmental Research and Public Health. Η μελέτη αποδίδει την οξινιστική τους δράση στα αμινοξέα που περιέχουν θείο – δηλαδή μεθειονίνη, κυστεΐνη και ομοκυστεΐνη – επειδή απελευθερώνουν θειικό άλας όταν πέπτονται, το οποίο επηρεάζει σημαντικά το όξινο φορτίο του σώματος. Επιπλέον, μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο The International Το Journal of Environmental Research and Public Health ταξινομεί τις δυτικές δίαιτες ως σε μεγάλο βαθμό που προκαλούν οξύ, λόγω της υπερβολικής πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων και εξευγενισμένων τροφίμων, πρόσθετων σακχάρων, αλατιού και λίπους και πρωτεΐνης από ζωικά προϊόντα.
Ως εκ τούτου, η αλκαλική δίαιτα απαγορεύει όλα τα τρόφιμα και προϊόντα με βάση τα ζώα και γενικά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αρτοσκευάσματα, τα γλυκά και τα αλκοολούχα ποτά. Ωστόσο, μπορεί να εκπλαγείτε αν ακούσετε ότι ορισμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης ταξινομούνται επίσης ως όξινα σύμφωνα με τις λίστες τροφίμων στη ιστότοπος. Για παράδειγμα, τα βατόμουρα και τα κεράσια θεωρούνται ήπια όξινα φρούτα. Όσο για τα όσπρια, τα ρεβίθια είναι επίσης ήπια όξινα, ενώ τα μαύρα και τα φασόλια θεωρούνται όξινα. Επιπλέον, τα κονσερβοποιημένα, κατεψυγμένα, τουρσί και μαγειρεμένα λαχανικά θεωρούνται επίσης όξινα ως επεξεργασμένα προϊόντα διατροφής, μαζί με τα φιστίκια, τα φιστίκια, τα κάστανα και τα πεκάν. Τέλος, τα ήπια όξινα έλαια περιλαμβάνουν ηλιέλαια, κανόλα, καλαμποκιού και μουρουνέλαια.
Μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους
Η παχυσαρκία είναι μια κοινή αλλά σοβαρή πάθηση που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου, επηρεάζοντας περίπου το 42% των Αμερικανών από το 2020, σύμφωνα με το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αν και η αλκαλική δίαιτα δεν περιγράφεται ως δίαιτα απώλειας βάρους, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος βραχυπρόθεσμα λόγω των διατροφικών τροποποιήσεών της. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, υπερεπεξεργασμένα τα τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία επειδή διευκολύνουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων θερμίδων ανά μερίδα. Η μελέτη εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι ενεργειακά πυκνά, που σημαίνει ότι είναι υψηλά σε θερμίδες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η μελέτη επισημαίνει επίσης πώς η αύξηση της παχυσαρκίας και οι σχετικές επιπλοκές στην υγεία συνέβη παράλληλα με την άνοδο ενός εξαιρετικά βιομηχανοποιημένου συστήματος τροφίμων που παρέχει ως επί το πλείστον εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, αναφέρει ότι η πλειονότητα των θερμίδων που καταναλώνουν σήμερα οι Αμερικανοί προέρχονται από διαφορετικές μορφές επεξεργασμένων τροφίμων, αυξάνοντας τη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά περισσότερες από 500 θερμίδες σε σύγκριση με μη επεξεργασμένες δίαιτες. Αντίθετα, οι vegan δίαιτες (όπως η αλκαλική δίαιτα) χαρακτηρίζονται από χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας, μειώνοντας την ημερήσια πρόσληψη τροφής και, επομένως, σας βοηθά να χάσετε βάρος, ανά μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients.
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη
Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια στην οποία το σώμα σας είτε δυσκολεύεται να παράγει την ορμόνη ινσουλίνη είτε δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Δεδομένου ότι η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του σακχάρου στα κύτταρά σας για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο, ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από συνεχώς υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (ανά Γραμμή υγείας). Ωστόσο, η αλκαλική δίαιτα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας λόγω της επίδρασης του διαιτητικού όξινου φορτίου (DAL) στην αντίσταση στην ινσουλίνη και του οφέλους των διατροφών vegan για τη διαχείριση της νόσου.
Από τη μία πλευρά, δημοσιεύτηκε μια μελέτη στο περιοδικό Diabetologia εξηγεί ότι μια ανισορροπία οξέος/βάσης μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή όταν οι ιστοί σας δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη (που σημαίνει ότι το σώμα σας πρέπει να παράγει περισσότερα για να κάνει τη δουλειά του). Επιπλέον, η μελέτη λέει ότι τα άτομα με όξινα προφίλ ούρων τείνουν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τα άτομα με αλκαλικά προφίλ ούρων. Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Το Nutrients δείχνει ότι οι vegan δίαιτες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα έως και 28% σε σύγκριση με το 12% που βρίσκεται στις δίαιτες με βάση τα ζώα. Στην πραγματικότητα, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι οι vegan δίαιτες συνδέονται επίσης με μια πιο σημαντική μείωση της δόσης των διαβητικών φαρμάκων. Επομένως, ενώ μια αλκαλική δίαιτα μπορεί να μην αλλάζει απαραίτητα τα επίπεδα pH του αίματός σας, μπορεί να είναι ωφέλιμη για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Είναι πλούσιο σε φρέσκα προϊόντα
Όντας ένα είδος vegan διατροφικού μοτίβου, η αλκαλική διατροφή προωθεί την υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, η οποία συνδέεται με μια σειρά από πρόσθετα οφέλη για την υγεία ανεξάρτητα από την επίδρασή τους στα επίπεδα οξύτητας του σώματός σας. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Iranian Journal of Public Η Health εξηγεί ότι η κατανάλωση περισσότερων φρέσκων προϊόντων οδηγεί σε υψηλότερη πρόσληψη αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά είναι οι ενώσεις που ευθύνονται για τα έντονα χρώματα των φρούτων και των λαχανικών. Βοηθούν επίσης στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι επιβλαβείς ενώσεις που, σε περίσσεια, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση πολλαπλών χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, η ανασκόπηση επισημαίνει επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών προάγει ένα υψηλότερη κατανάλωση διαιτητικών ινών.
Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και παχυσαρκίας, καθώς και να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού και του ανοσοποιητικού σας. Ωστόσο, αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ καταναλώνουν λιγότερο από το 50% της συνιστώμενης ποσότητας φυτικών ινών την ημέρα. Τέλος, η αλκαλική διατροφή μπορεί επίσης να έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, plant -Οι δίαιτες που βασίζονται έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, εδάφους και νερού και εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG).
Μπορεί να ωφελήσει άτομα με χρόνια νεφρική νόσο
Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) είναι μια προοδευτική κατάσταση που καταστρέφει αργά τα νεφρά σας (ανά Υγεία). Δεδομένου ότι τα νεφρά σας είναι ένα από τα δύο όργανα που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της ισορροπίας οξέος/βάσης του σώματός σας, η έρευνα δείχνει ότι μια δίαιτα χαμηλή σε διαιτητικό όξινο φορτίο (DAL), όπως η αλκαλική διατροφή, μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με ΧΝΝ.
Σύμφωνα με μια αναθεώρηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Chronic Kidney Disease, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ μιας υψηλότερης εξέλιξης DAL και ΧΝΝ, που οδηγεί σε μείωση της νεφρικής λειτουργίας. Έτσι, η ανασκόπηση προτείνει ότι η μείωση της οξύτητας του σώματός σας μέσω της πρόσληψης συμπληρωμάτων ή φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των δεικτών τραυματισμού των νεφρών και στην επιβράδυνση της ανάγκης για αιμοκάθαρση σε άτομα με ΥΠΝ στο τελευταίο στάδιο.
Ωστόσο, ανά μία αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Renal Nutrition, η αλκαλική δίαιτα δεν είναι το μόνο διατροφικό πρότυπο που οδηγεί στα ίδια υποσχόμενα αποτελέσματα. Ενώ η ανασκόπηση υποστηρίζει ότι η μείωση των πρωτεϊνών με βάση τα ζώα οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα διττανθρακικών στον οργανισμό (μια βασική αλκαλοποιητική ένωση), καθόρισε ότι ο περιορισμός τους στο 50% περίπου της συνολικής πρόσληψης πρωτεϊνών επιτρέποντας ταυτόχρονα φρούτα, λαχανικά, ψωμί, και τα δημητριακά που πρέπει να καταναλώνονται ελεύθερα επιβράδυναν επίσης την εξέλιξη της νόσου διατηρώντας παράλληλα μια υγιή διατροφική κατάσταση.
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, αν και τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition and Metabolism, υπάρχει μια γνωστή σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου, με την οξύτητα να είναι καθοριστικός παράγοντας. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα όξινο περιβάλλον στον χώρο που περιβάλλει τα κύτταρά σας προάγει το διεισδυτικό χαρακτηριστικό των καρκινικών κυττάρων, το οποίο διευκολύνει την εξάπλωσή τους (γνωστή και ως μετάσταση). Για αυτόν τον λόγο, οργανισμοί υγείας όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο ( AICR) συνιστά την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο περιορίζοντας παράλληλα την πρόσληψη τροφών που προάγουν τον καρκίνο. Η AICR δηλώνει ότι, ενώ κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο, η ακολουθία ενός διατροφικού μοτίβου με υψηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης με μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων – που μοιάζει πολύ με την αλκαλική διατροφή – μπορεί να προσφέρει προστατευτική δράση.
Ωστόσο, παρά τη σχέση μεταξύ διατροφής, οξύτητας και καρκίνου, η προηγούμενη μελέτη μοιράζεται επίσης αντικρουόμενα στοιχεία. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι η οξύτητα που υπάρχει στον χώρο που περιβάλλει τα καρκινικά κύτταρα παράγεται κυρίως από τα ίδια κύτταρα όγκου, κάτι που διαφέρει από την οξύτητα που προκαλείται από τη διατροφή. Επιπλέον, υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η διατροφική οξέωση από μόνη της είναι αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά ότι μπορεί να είναι ένας από πολλούς άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου.
Περιορίζει πολλές θρεπτικές ομάδες τροφίμων
Η αλκαλική δίαιτα σας εμποδίζει να καταναλώνετε θρεπτικές τροφές με βάση τα φυτά που διαφορετικά θα ήταν κανονικά στοιχεία σε ένα συμβατικό μενού για vegan, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (σύμφωνα με την ιστότοπος). Αυτές οι ομάδες τροφίμων συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και προβιοτικά.
Σε μια ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Chiropractic Medicine, η αύξηση της πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως – συμπεριλαμβανομένου του ολικής αλέσεως, του σκούρου ψωμιού, του καστανού ρυζιού, της βρώμης, του κριθαριού και της σίκαλης – μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει επειδή η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες καθυστερεί τον ρυθμό με τον οποίο το στομάχι σας αδειάζει το περιεχόμενό του, πράγμα που σημαίνει ότι το φαγητό σας αφομοιώνεται πιο αργά, αποτρέποντας την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Επιπλέον, η κατανάλωση δυόμισι μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων επειδή, για άλλη μια φορά, οι φυτικές ίνες τους βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τέλος, η ανασκόπηση εξηγεί ότι οι φυτικές ενώσεις στα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Όσο για τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi, το ξινολάχανο ή το kombucha, είναι μια ομάδα τροφών που είναι γνωστά ως πλούσια σε προβιοτικά — ή υγιή για το έντερο βακτήρια — τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία (μέσω Healthline). Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Healthline, το kimchi μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, το ξινολάχανο είναι πλούσιο σε ενώσεις που προστατεύουν τα μάτια και η κομπούχα μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου.
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά όχι απαραίτητα λόγω της αλκαλικής του δράσης
Οι υποστηρικτές της αλκαλικής δίαιτας ισχυρίζονται ότι θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων επιλέγοντας αλκαλοποιητικές τροφές. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία φαίνεται να είναι μικτά.
Από τη μία πλευρά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cardiovascular Diabetology, δίαιτες με υψηλό διαιτητικό όξινο φορτίο (DAL) —γνωστές και ως όξινες δίαιτες — αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ανεξάρτητα από την παρουσία πρόσθετων παραγόντων κινδύνου, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία, και έλλειψη άσκησης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε σχέση μεταξύ DAL και αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη σε 2.241 άτομα που δημοσιεύτηκαν στο The American Journal of Clinical Nutrition δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της όξινης δίαιτας και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από την επίδρασή της στα επίπεδα pH του σώματός σας, η αλκαλική δίαιτα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω της υψηλότερης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και της μειωμένης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και τροφών πλούσιων σε ζάχαρη και λιπαρά. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cardiology Research και Πρακτική, ακολουθώντας ένα διατροφικό μοτίβο με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα φλεγμονής σας και να βελτιώσει σημαντικά την υγεία της καρδιάς σας. Η μελέτη συνδέει την ευεργετική επίδραση με την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες των φυτικών τροφίμων.
Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών, αλλά τα στοιχεία είναι ανάμεικτα
Σύμφωνα με ένα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nefrologia, μια δίαιτα που προκαλεί οξύ μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των οστών. Η μελέτη εξηγεί ότι τα χαμηλά επίπεδα pH στο σώμα σας μειώνουν τη δραστηριότητα των οστεοβλαστών, των οστικών κυττάρων που προάγουν τον σχηματισμό οστών. Επιπλέον, διεγείρει επίσης τη δραστηριότητα άλλων οστικών κυττάρων που ονομάζονται οστεοκλάστες, οι οποίοι διασπούν τον οστικό ιστό για να απελευθερώσουν ασβέστιο και φώσφορο στην κυκλοφορία του αίματός σας, ενεργώντας ως ρυθμιστικό διάλυμα σε μια προσπάθεια να ρυθμίσουν τα επίπεδα του pH. Επηρεάζοντας και τους δύο τύπους οστικών κυττάρων, η μελέτη λέει ότι μια όξινη διατροφή μπορεί να μειώσει την οστική πυκνότητα (BMD), έναν παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση. Αυτή η ασθένεια αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων λόγω εύθραυστων οστών, σύμφωνα με το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Επειδή, ένα ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Bone and Mineral Research εξηγεί ότι ακόμα κι αν η οξύτητα που προκαλείται από τη διατροφή αυξάνει την απέκκριση οξέος και ασβεστίου στα ούρα, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της απέκκρισης οξέος και μιας αλλαγής στους δείκτες του οστικού μεταβολισμού — που σημαίνει ότι αλλαγές στα ούρα Το ασβέστιο δεν αντικατοπτρίζει την ισορροπία του ασβεστίου και ότι ένα υψηλό διαιτητικό όξινο φορτίο (DAL) δεν οδηγεί σε απώλεια οστικών μετάλλων ή προάγει την οστεοπόρωση. Στην πραγματικότητα, η ανασκόπηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επιστημονικοί λόγοι για την προώθηση της αλκαλικής δίαιτας για τη βελτίωση της υγείας των οστών αποτρέποντας την απώλεια ασβεστίου.
Είναι πολύ περιοριστικό και δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη
Ενώ οι παραδοσιακές βίγκαν δίαιτες μπορεί να είναι πολύ υγιεινές, στερούνται φυσικά ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είτε δεν παρέχουν τα φυτικά τρόφιμα είτε παρέχουν πολύ λίγα, όπως βιταμίνες D, B12 και ορισμένα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (μέσω Healthline). Δεδομένου ότι η αλκαλική δίαιτα είναι μια πολύ πιο περιορισμένη εκδοχή μιας κανονικής vegan διατροφής, θα μπορούσατε να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, οι φιλικές προς τους vegan πηγές βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν ενισχυμένα προϊόντα σόγιας, ψωμί και δημητριακά πρωινού. Ωστόσο, επειδή είναι όλα επεξεργασμένα τρόφιμα, απαγορεύονται από την αλκαλική διατροφή.